Nema smetnji da Rađenović ode na robiju

Rađenović prihvatio šestomjesečnu robiju zbog nezakonitih poslova - “Otpadne vode” i “Kopirajt”
20 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.09.2016. 05:33h

Ispunjeni su svi uslovi da podgorički Viši sud donese presudu kojom će Lazara Rađenovića osuditi na šest mjeseci zatvora.

U tom sudu juče je održano ročište na kome se raspravljalo o sporazumu o priznanju krivice koji je nekadašnji gradonačelnik Budve potpisao sa Specijalnim tužilaštvom, a nekoliko sati kasnije saopšteno je da je sud aminovao taj dogovor.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, sada bez odlaganja treba da presude u tom slučaju.

Ročište na kome se odlučivalo o sporazumu između Specijalnog tužilaštva i Rađenovića, sutkinja Biljana Uskoković zatvorila je za javnost na predlog tužioca Saše Čađenovića.

On je obrazložio da to traži zbog zaštite iskaza svjedoka saradnika i dodao da istraga i dalje traje. Advokat odbrane saglasio se sa tužiocem, nakon čega je sutkinja isključila javnost.

Rađenović je sporazumom prihvatio šestomjesečnu robiju zbog priznanja da je učestvovao u nezakonitim poslovima - “WTE otpadne vode” i “Kopirajt”.

Nakon ročišta, Rađenovićev branilac, advokat Željko Đukanović kazao je novinarima da Rađenovićevo priznanje krivice korespondira sa svim pretpostavkama koje propisuje ZKP.

“To znači da je dato svjesno i dobrovoljno, da je u skladu sa dokazima u spisima predmeta, kao i da priznanje nije dato pod prisilom, niti u zabludi”, rekao je advokat.

Đukanović je podsjetio da nije dokazano da je Rađenović ostvario bilo kakvu protivpravnu imovinsku korist i da zbog toga nije ni dužan da vraća imovinu.

“U suprotnom, imovina bi mu bila privremeno, a vjerovatno na kraju postupka i trajno oduzeta. Što se tiče ovog sporazuma, zatvorska kazna od šest mjeseci je jedina na koju je osuđen, bez bilo kakvih novčanih. Drugim sporazumom, Rađenović je sa specijalnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u predmetima u javnosti poznatim kao TQ Plaza, Plato na Jazu i Prijevor i taj sporazum je potvrđen od Višeg suda u julu ove godine i postao je pravosnažan”, izjavio je juče Željko Đukanović.

Rađenović je u spuškom zatvoru od maja, nakon što je postala pravosnažna presuda u predmetu Košljun.

Prema presudi Apelacionog suda, Rađenović je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom opštinskog zemljišta na brdu iznad Budve i nedozvoljenog držanja oružja.

Bonus video: