O Džomiću i na kolegijumu Uprave policije

Knežević je posvjedočio da je Vukadinović na Kolegijumu pročitao rješenje o Džomićevoj zabrani ulaska u Crnu Goru i upoznao ih sa mišljenjem ANB-a i instrukcijama ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, “gdje se navodi da smetnja postoji povodom medijskih naslova u odnosu na Džomića”
126 pregleda 23 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Svetlana Mandić
Velibor Džomić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.09.2016. 10:47h

O zabrani ulaska sveštenika Velibora Džomića u Crnu Goru, policajci su upoznati na redovnom mjesečnom Kolegijumu starješina granične policije 13. februara 2015. godine u Podgorici.

To je u nikšićkom Osnovnom sudu juče saopštio policajac Predrag Knežević.

On, načelnik Odjeljenja za bezbjednost granice u Nikšiću Veselin Magovčević i Mitar Nikolić saslušani su kao svjedoci u postupku protiv bivšeg rukovodioca sektora granične policije Veska Vukadinovića koji se tereti da je nezakonito spriječio ulazak podgoričkog paroha Mitropolije crnogorsko-primorske u državu.

Knežević je posvjedočio da je Vukadinović na Kolegijumu pročitao rješenje o Džomićevoj zabrani ulaska u Crnu Goru i upoznao ih sa mišljenjem ANB-a i instrukcijama ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, “gdje se navodi da smetnja postoji povodom medijskih naslova u odnosu na Džomića”.

Podgorički paroh je 16. februara 2015. godine vraćen sa graničnog prelaza Vraćenovići, iako nije postojala zabrana za njegov ulazak.

Nikolić je kazao da je tog dana radio kao vođa smjene na graničnom prelazu Vraćenovići, kada je kontrolom Džomićeve dokumentacije utvrdio da se radi o osobi kojoj je „neophodno zabraniti ulazak u Crnu Goru“.

Rekao je da je pozvao pretpostavljenog Kneževića koji mu je kazao da sačeka koji minut, a nakon toga ga obavijestio da Džomiću ne dozvoli da pređe granicu.

“Džomić je od mene zahtijevao da to učinim u pisanoj formi, ali za to nijesam imao mogućnost, ni ovlašćenja”, kazao je Nikolić i dodao da je narednog dana u sklopu redovnih aktivnosti nadređenima predao svu dokumentaciju radnih aktivnosti.

Magovčević je kazao da toga dana kada se Džomić pojavio na granici nije imao uvid u rješenje o zabrani ulaska, nego je o tome upoznat telefonskim putem.

Vukadinović je ponovio da nije bio upoznat sa rješenjem Upravnog suda kojim se Džomiću dozvoljava da ostane u Crnoj Gori do okončanja spora. Rekao je da bi u suprotnom ispoštovao tu odluku.

Na prethodnom ročištu kazao je da on nije donio konačnu odluku o Džomićevoj zabrani ulaska u Crnu Goru, već da je to uradio tadašnji ministar policije Raško Konjević.

Suđenje će biti nastavljeno 28. septembra i tada će kao svjedoci, kako je kazao sudija Igor Đuričković, biti ispitani direktor Uprave policije Slavko Stojanović i rukovodilac Sektora granične policije Slavko Vojinović.

Bonus video: