Zatvoreni "Dani umjetnika Budve": Sjajni mozaici Jovana Kentere spustili zavjesu

Kentera je kazao da mu je velika čast što je ušao u odabrani krug umjetnika, koji se predstavio tokom ovogodišnjih Dana umjetnika
96 pregleda 0 komentar(a)
Mozaici Jovana Kentere, Foto: Vuk Lajović
Mozaici Jovana Kentere, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.09.2016. 18:08h

Kulturna manifestacija "Dani umjetnika Budve", koju četvrtu godinu zaredom organizuje Turistička organizacija Budve, svečano je preksinoć zatvorena, izložbom autentičnog budvanskog umjetnika Jovana Pake Kentere. Audivizeulenim performansom, te izložbom nesvakidašnjih mozaika "Oprosti kamenu što ćuti", predstavljena u crkvi Santa Maria in punta, u Starom gradu, spuštena je zavjesna na ovogodišnje izdanje manifestacije, koja je promvisala lokalne umjetnike, kroz tri programske cjeline- muzički, književni i likovni program.

Direktorka TO Budve Jelena Rađenović podsjetila je da su manifestaciju Dani umjetnika Budve spontano u komunikaciji sa umjetnicima, prije pet godina osmislili.

“Kada smo govorili o manifestaciji i tom kako da ona postane tradicionalna, negdje smo imali sugestije, odnosno kritike, da li ćemo imati dovoljo toga da pokažem da bi bila tradicionalna. Na naše zadovoljstvo mnogo toga imamo da pokažemo, samo ove godine je više od 60 umjetnika, naših uvaženih sugrađana je učestvovalo i bilo aktivni činilac ovako lijepog događaja. Ovo je jedna od najljepših izložbi koju su ikada vidjeli, od ovako predivnog ambijenta do djela Pake Kentere”, naglasila je Rađenović na svečenom zatvaranju manifestscaije.

Kentera je kazao da mu je velika čast što je ušao u odabrani krug umjetnika, koji se predstavio tokom ovogodišnjih Dana umjetnika.

On je na izložbi predstavio dva nova rada, impozantne mozaike, pejzaže njegovog rodnog Svetog Stefana i Budve.

Tokom zatvaranja prikazan je film o radu i životu Kentere, rođenog na Svetom Stefanu, koji je tek u svojim poznim godinama, počeo da se bavi izradom mozaika, te u posljednjih šest gdina imao nekoliko izložbi.

Bonus video: