Završene 46. Ratkovićeve večeri poezije

Pjesnikinji Bijelić nagradu je uručio predsjednik bjelopoljske Opštine Aleksandar Žurić, a Derkač ministar prosvete Predrag Bošković
1 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo polje, Foto: Radio Bijelo Polje
Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo polje, Foto: Radio Bijelo Polje
Ažurirano: 06.09.2016. 12:32h

Sinoć su završene 46. Ratkovićeve večeri poezije uručivanjem nagrade Risto Ratković ovogodišnjim lauretatima Tatjani Bijelić iz Bosne i Hercegovine za knjigu „Karta više za pikarski trans“ i Lani Derkač iz Hrvatske za djelo „Posvajanje neba“.

Pjesnikinji Bijelić nagradu je uručio predsjednik bjelopoljske Opštine Aleksandar Žurić, a Derkač ministar prosvete Predrag Bošković.

Dobitnica Bijelić je istakla da joj je drago da je njena najnovija zbirka pjesama proglašena jednom od najboljih i dodala da je pozija koju stvara u pokretu način na koji prevazilazi uske okvire definisanja pjesničkih i drugih društveno nametnutih identiteta i obrazaca.

Derkač je kazala pisanje poezije mjesto u kojem pjesnik stres, tjeskobu i probleme, pretvara u smisao. Pjesnik se sa tekstom se ne osjeća gubitnički, već postaje emocionalno i duhovno ispunjen“, istakla je Derkač.

Ona je pohvalila i organizatore i čestitala im što u vremenima sveopšte komercijalizacije i kiča uspijevaju da grade kvalitetnu manifestaciju.

Predsjednik žirija Mladen Lompar je podsjetio da je na konkurs pristiglo 38 radova.

U najužem izboru našli su se i Mustafa Zvizdić sa knjigom „Praški metro“, iz Sarajeva, Vladimir Stojnić sa knjigom „Reverb“, iz Novog Sada, Đorđe Šćepović sa knjigom „Dok crtah mapu svojih putovanja“, iz Podgorice, i Ljubomir M. Mudreša sa knjigom „Na putu čekanja“, iz Bara.

Prvu nagradu za pjesnike do 27 godina podijelile su Enesa Mehmić iz Kopra i Jovana Bojović iz Podgorice, dok je druga pripala Ersanu Muhoviću iz Novag Pazara. Dobitnik treće nagrade je Tina Deželić iz Zagreba.

Tokom tri dana izuzetno bogatog kulturnog programa predstavio se veliki broj književnih stvaralaca iz zemlje i inostranstva.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje i Ministarstva kulture.

Bonus video: