Suđenje bjelopoljskim ljekarima: Kada je beba inficirana?

“Analizom medicinske dokumentacije, kao i obavljenih dopunskih pregleda nakon obdukcije, utvrđeno je da je infekcija posljedica spolja unešene bakterije u organizam novorođenčeta”, kazao je Radojević
158 pregleda 1 komentar(a)
Tomislav Jeremić, Foto: Jadranka Ćetković
Tomislav Jeremić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.09.2016. 12:49h

Smrt bebe Danke i Slaviše Knežević nastupila je usljed nemogućnosti disanja koje je izazvalo masivno krvarenje u plućima, nastalog usljed infekcije novorođenčeta, kazao je juče vještak sudske medicine dr Nemanja Radojević.

On je to rekao u bjelopoljskom Višem sudu u nastavku suđenja ljekarima optuženim zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula sredinom novembra 2014. godine.

“Analizom medicinske dokumentacije, kao i obavljenih dopunskih pregleda nakon obdukcije, utvrđeno je da je infekcija posljedica spolja unešene bakterije u organizam novorođenčeta”, kazao je Radojević.

On je rekao da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je bakterija bacillus species konkretan uzrok smrt ili je beba preminula zbog neke druge bakterije koja nije izolovana usljed antibiotske terapije.

Pojasnio je da je bakterija pronađena u brisu slezine tu postojala i zaživotno dok je prisustvo gljivice kandida postmortalni fenomen.

Na insistiranje odbrane ljekara, vještak nije mogao da se izjasni da li je bakterija u organizam novorođenčeta dospjela prilikom porođaja ili tokom liječenja u bolnici u Bijelom Polju i Podgorici.

On je naglasio da treba obratiti pažnju zbog čega je novorođenče Knežević upućeno na liječenje u Institut djece u Podgorici, što se vidi iz bolničkog uputa za KCCG tri dana poslije rođenja, gdje je navedena dijagonoza - Specifična infekcija novorođenčeta u toku porođaja.

„U medicinskoj dokumentaciji pored navedene dijagnoze infekcije novorođenčeta, u listu novorođenčeta postoji i dijagnoza koja u prevodu sa latinskog jezika znači - sumnja na opštu krvnu zarazu novorođenčeta - sepsu”, kazao je Radojević.

Vještak nije mogao da se izjasni kada je došlo do infekcije i ponovio da vještačenjem nije utrvđeno da je bacillus species ona koja je dovela do infekcije, ali da infekcija nije mogla nastati postmortalno jer je utvrđena na sterilnom brisu slezine.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Bonus video: