Nova optužnica protiv Radojičića: Favorizovao šest firmi?

U optužnom predlogu piše da je Radojičić od 1. janura do 31. decembra 2012. godine, kao gradonačelnik Nikšića prekoračenjem granice službenog ovlašćenja i pribavio korist kompanijama “Radulović - M3”, “Cinema servic”, “Kino Akustika” , “Ramel”, “B Film Montenegro” i “Montenamax” tokom renoviranja pozorišne sale Scena 213 u Nikšiću
68 pregleda 16 komentar(a)
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.09.2016. 06:23h

Specijalni tužilac Živko Savović podigao je optužni predlog protiv bivšeg predsjednika Opštine Nikšić Nebojše B. Radojičića, zbog krivičnog djela - produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Okrivljenom će suditi specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici sutkinje Suzane Mugoše.

U optužnom predlogu piše da je Radojičić od 1. janura do 31. decembra 2012. godine, kao gradonačelnik Nikšića prekoračenjem granice službenog ovlašćenja i pribavio korist kompanijama “Radulović - M3”, “Cinema servic”, “Kino Akustika” , “Ramel”, “B Film Montenegro” i “Montenamax” tokom renoviranja pozorišne sale Scena 213 u Nikšiću.

Navodi se da je okrivljeni teže povrijedio prava drugih potencijalnih ponuđača.

“Okrivljeni je prilikom izvođenja radova nabavke roba i usluga za potrebe adaptacije i renoviranja pozorišne sale Scena 213 - SNDČEL, postupajući suprotno Zakonu o javnim nabavkama, bez sprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke, neekonomičnim i neracionalnim korišćenjem javnih sredstava, ne obezbjeđujući ravnopravnu konkurenciju među ponuđačima, navedenim pravnim licima pribavio korist i teže povrijedio prava drugih zainteresovanih potencijalnih ponuđača da učestvuju u postupku javne nabavke”, piše u optužnom predlogu.

Radojičić je u novembru 2015. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je ta presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak.

U obrazloženju ukinite presude piše da je Radojičić prekršio Zakon o javnim nabavkama, jer je kao predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Sutjeska” mimo propisa ovlastio direktora Andriju Vujovića da sa firmom “Zarubica company” sklopi ugovor za radove na izgradnji pomoćnog stadiona.

“Čime je angažovanom izvođaču pribavio korist i onemogućio druga zainteresovana lica da učestvuju u postupku javne nabavke”.

Za ostala krivična djela koja su se Radojičiću stavljala na teret sudija Perović donio je oslobađajuću presudu, koju je Viši sud potvrdio.

Nekadašnji predsjednik Opštine Nikšić teretio se da je za gradnju kapele na novom groblju u naselju pod Trebjesom, radove na aerodromu na Kapinom polju, uređenju Dnevnog centra i prostora oko Muzičke škole, izvođače angažovao takozvanom šoping metodom ili neposrednim ugovorima, čime je prekršio zakon.

Bonus video: