Pajkoviću novi mandat

Pajković je četvrti predsjednik OSCG u nezavisnoj Crnoj Gori, nakon Dragana Drobnjaka, Mladena Rabrenovića i Dragana Marovića.
98 pregleda 2 komentar(a)
Cvetko Pajković, Foto: OSCG
Cvetko Pajković, Foto: OSCG
Ažurirano: 05.09.2016. 23:22h

Delegati Odbojkaškog saveza Crne Gore će na današnjoj redovnoj i izbornoj Skupštini (12 sati, KIC „Budo Tomović“) birati predsjednika za naredni četvorogodišnji mandat – kako se kandidovao za novi mandat, a kako do sada nije prijavljen nijedan protivkandidat, Cvetko Pajković će, sasvim izvjesno (osim ako se ne dogodi nešto neočekivano na samoj sjednici), ostati na čelu OSCG i u narednom četvorogodišnjem periodu.

Pajković je prvi mandat počeo 6. septembra 2012. godine, na predlog Budvanske rivijere, u kojoj je bio igrač, trener i direktor, naslijedivši Dragana Marovića, koji je tri mjeseca prije toga podnio ostavku, na polovini mandata, zbog poznate „afere Zavala“.

Zaposlen kao Sekretar Sekretarijata za investicije u opštini Budvi, Pajković je četvrti predsjednik OSCG u nezavisnoj Crnoj Gori, nakon Dragana Drobnjaka, Mladena Rabrenovića i Dragana Marovića.

Nakon igračke karijere, u Budvanskoj rivijeri i Budućnosti (jedna sezona), Pajković je prešao u trenerske vode. Između 1998. i 2002. godine je u Budvanskoj rivijeri bio prvi pomoćnik Veselina Vukovića, a od 2002. do 2007. je bio šef stručnog štaba Budvana.

Već u prvoj samostalnoj sezoni na klupi Rivijere, 29. decembra 2002. godine, u finalu protiv Budućnosti osvojio je Kup SR Jugoslavije. Nakon toga je upisao još jedno finale plej-ofa (2003, poraz od Crvene zvezde) i Kupa SCG (2004, poraz od Vojvodine), a tri puta je vodio Budvane u evropskim kupovima. Na kraju sezone 2006/2007. nakon poraza u finalu plej-ofa i Kupa Crne Gore, od Budućnosti, Pajković je podnio ostavku i preuzeo funkciju direktora kluba, koju je obavljao godinu i po, nakon čega je, privremeno, izašao iz odbojke. Bio je i selektor muške juniorske reprezentacije Crne Gore.

Tokom prvog mandata Pajkovića, koji je trenutno i potpredsjednik Balkanske odbojkaške asocijacije, muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore je debitovala prvo u Evropskoj (osvojili je 2014. godine), a onda i Svjetskoj ligi (u prvom nastupu je stigla do finala treće divizije), dok su dame ove godine prvi put zaigrale u Evroligi. Seniorke su 2015. osvojile zlato na Igrama malih zemalja na Islandu, juniorke su početkom avgusta osvojile prvu medalju (bronzu na Balkanskom prvenstvu) na međunarodnim takmičenjima u mlađim kategorijama od sticanja nezavisnosti.

Formirane su pionirske selekcije, pokrenut projekat mini odbojke, a klubovima i osnovnim školama je u 2015. godini podijeljeno preko 600 lopti i 70 mreža, promovisan novi logo...

Nijedna od seniorskih reprezentacija, međutim, nije uspjela da prođe dalje od drugog kola kvalifikacija za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, niti je završnicu takmičenja izborila neka mlađa selekcija (ne računajući žensko kadetsko EP 2013. čiji smo bili domaćini u Baru).

Iako je broj klubova u prvim ligama porastao u odnosu na prvu godinu kada je Pajković preuzeo mandat (muški sa četiri na šest, dame sa devet na 10), očigledan je konstantan pad kvaliteta domaćih liga, prvenstveno zbog nemogućnosti igranja neke regionalne lige, ali i nedostatka finansija, samim tim i odliva najkvalitetnijih igrača. Uz to, Budvanska rivijera i Luka Bar su „ubili“ bilo kakvu neizvjesnost u borbi za trofeje...

U prvom mandatu Pajkovića seniori (Ivan Joksimović, Nikola Matijašević, Slobodan Boškan) i seniorke (Vladimir Racković, Vladimir Milačić, Dragan Nešić) su imale po tri selektora.

Njegov mandat je obilježio i transfer Luke Babića iz Budućnosti u Budvansku rivijeru, bez ispisnice podgoričkog kluba (problem na relaciji dva kluba je bilo obeštećenje od 5.000 eura), kada je OSCG „zažmurio na oba oka“ i pustio da Budvani registruju Babića za Ligu šampiona (za domaće prvenstvo to nije bio slučaj, već se čekao istek posljednje godine ugovora sa podgoričkim klubom). Iz crnogorske kuće odbojke je, tada, stiglo objašnjenje da „OSCG nema veze sa tim, te da je CEV odgovoran za licenciranje igrača za Evropu!“.

Na današnjoj Skupštini OSCG, prema predloženom dnevnom redu, biće usvojena programskih načela rada za 2017.godinu, te utvrđene i Propozicije takmičenja za sezonu 2016/2017...

Bonus video: