Organizatori Sea Dance festivala: Tu smo da dođe što više turista

Organizator Sea Dencea reagovao je povodom teksta “Žurka se seli kod Katnića”
123 pregleda 11 komentar(a)
Sea Dance 2016, Foto: Sea Dance
Sea Dance 2016, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 05.09.2016. 19:55h

Iz organizacije muzičkog festivala “Sea Dance” saopštili su da su pozvani da unaprijede turističku ponudu Crne Gore.

Organizator “Sea Dencea” reagovao je povodom teksta “Žurka se seli kod Katnića” objavljenog u “Vijestima” 1. septembra.

U tom tekstu objavljeno je da je Specijalno državno tužilaštvo tražilo od Opštine Budva izjašnjenje zbog čega desetogodišnji ugovor o organizaciji ljetnjeg muzičkog festivala “Sea Dance” nije prošao javne nabavke.

“U tekstu koji je objavljen u dnevnom listu ’Vijesti’ pod naslovom postavlja se pitanje zašto ugovor o organizaciji ’morskog EXIT-a’ nije ’prošao kroz javnu nabavku’. Da bi najjasnije odgovorili na to pitanje, vratićemo se 15 godina unazad, kada su za Skupštinskom govornicom, Šešeljevi radikali postavili isto pitanje: ’Zašto podrška EXIT-u nije prošla kroz javne nabavke?’ Tada je za govornicu izašao Nenad Čanak i izrekao: ’Ako želite da nabavite Rembrantovu sliku, onda morate nabaviti sliku koju je naslikao Rembrant. Isto tako, ako želite EXIT festival u Novom Sadu, onda podršku morate dati organizaciji koja ga realizuje’.

Potpuno ista dilema 15 godina kasnije u Budvi zahtijeva isti odgovor. Ako želite da dovedete EXIT tim u Budvu, ako želite da desetine hiljada posjetilaca EXIT festivala u Novom Sadu, koji dolaze iz preko 60 zemalja svijeta, postanu inostrani turisti na budvanskoj obali, ako želite ’EXIT na moru u Budvi’, onda morate pozvati organizaciju EXIT-a da bi taj isti projekat realizovala.

’Sea Dance’ festival u Crnoj Gori je pokrenut na poziv koji je Opština Budva uputila osnivačima festivala EXIT sa ciljem da se na Jazu stvori manifestacija od evropskog značaja. Osnovni cilj takvog poziva bilo je značajno i ubrzano povećanje gostiju iz zemalja Zapadne Evrope, koji redovno i duže od jedne decenije posjećuju EXIT festival. Među ostalim ciljevima bilo je i brendiranje destinacije u turističkoj ponudi Evrope, o čemu najbolje svjedoči da je najvažniji svjetski turistički medij ’Lonely Planet’ proglasio Jaz za najljepšu plažu Evrope zahvaljujući promotivnom djelovanju ’Sea Dance’ festivala na globalnom medijskom tržiš tu .

Zbog istog razloga zbog kog Budva Grad teatar ne dolazi do gostujućih predstava preko tendera, nacionalni muzeji ne nabavljaju slike najpovoljnijeg slikara, kao i zbog čega Turistička organizacija Budve ne angažuje muzičke izvođače za Novu godinu i druge proslave preko javnog poziva, iz istog razloga Opština Budva ne samo da nije bila u obavezi, već nije bila u mogućnosti da dovede EXIT festival mimo EXIT-a.

Ako već postoji potreba za kreiranjem sadržaja unutar turističke ponude i promocije jedne zemlje, onda se pozivaju oni koji imaju dokazan kvalitet rada i besprekoran ugled u svjetskim okvirima.

U tekstu se navodi da je ovogodišnja posjeta bila manja nego prošlogodišnja, ali ne i da je prošle godine ’Sea Dance’ festival, kao poklon zbog osvojene titule za Najbolji evropski festival, dodao i četvrti festivalski dan kako bi u Crnoj Gori organizovao jedan od najposjećenijih koncerata u istoriji.

Posjeta je bila veća upravo proporcionalno posjeti tog dodatnog dana. Pogrešno se navodi i da ’Sea Dance’ festival nije dostavio finansijski izveštaj, jer je rok za predaju do kraja godine, a izveštaj će biti dostavljen mjesecima prije predviđenog roka.

Netačno je i da se ’Sea Dance’ ove godine nije bavio društveno-korisnim radom, jer je na pripremi velikog nacionalnog projekta ’Mladi heroji’ proveo mjesece i uložio svoje ljudske i finansijske resurse, a zvanični start projekta je predviđen za četvrti kvartal ove godine, koji počinje od oktobra”, saopštio je organizator muzičkog festivala “Sea Dance”.

Bonus video: