Lažni projekat na Karibe odnio 194.000 eura?

Radi se o konsultantskom ugovoru za izradu arhitektonske dokumentacije pod nazivom “Solana - projekat održivog razvoja”
173 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Barović (Novine)
Veselin Barović (Novine)
Ažurirano: 05.09.2016. 05:40h

Društvo za upravljanje investicionim fondom “Euroinvest” angažovalo je prije tri godine misterioznu firmu sa Kajmanskih ostrva za projekat koji nikada nije realizovan.

Radi se o konsultantskom ugovoru za izradu arhitektonske dokumentacije pod nazivom “Solana - projekat održivog razvoja”.

“Euroinvest” je za taj posao trebalo da uplati 194.000 eura.

Nije jasno da li je pomenuti iznos ikada uplaćen kompaniji sa Kariba.

Ukoliko je 194.000 eura isplaćeno, postavlja se pitanje gdje je taj novac završio.

Kajmanska ostrva najčešće se spominju kao mesto gde se sliva gomila sumnjivog novca sa svih strana svijeta.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) došao je do podatka da su čelnici “Euroinvesta” 2013. godine potpisali ugovor sa kompanijom “Balkan Investment Management Limited”. Ta firma registrovana je na jednom od ostrva u Karipskom moru.

“Euroinvest” upravlja zatvorenim investicionim fondom “Eurofond”, koji kontrolišu ljudi premijerovog kuma i kontroverznog biznismena Veselina Barovića. “Eurofond” je većinski vlasnik ulcinjske Solane.

U revizorskom izvještaju društva “Euroinvest” za 2013. godinu u dijelu poslovni rashodi ubilježen je iznos od 194.000 eura, kao “trošak konsaltinga”.

Stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” Ognjen Jovović kazao je da prvi put čuje za firmu sa Kajmanskih ostrva.

“Ne znam da je moj prethodnik pokojni Milorad Iković dao saglasnost na potpis tog ugovora”, kazao je Jovović, objasnivši da je on stečajni upravnik od oktobra 2013. godine. Ni izvršni direktor "Euroinvesta" Boiša Šotra nije htio da pojasni situaciju sa firmom “Balkan Investment Management Limited”. Šotra je nakon što mu je predočeno pitanje u vezi projekta održivog razvoja Solane rekao da ga to ne interesuje i spustio slušalicu.

Na sajtu Barovićevog “Eurofonda” se nalazi “Strategija održivog razvoja područja Solane".

Međutim, obrađivač te strategije je podgorička firma “MA Consulting”, koja formalno nema veze sa kompanijom sa Kariba. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) vlasnici “MA Consulting” su Dragana Aćimović i Dragan Mirović, sa po 50 odsto kapitala.

Firma sa Kajmanskih ostrva i agencija za nekretnine

U Podgorici je 12. maja prošle godine osnovana agencija za nekretnine “Balkan Real Estate”. Kao vlasnica te firme upisana je tada Tamara Šotra. Nepuna dva mjeseca nakon osnivanja firma sa Kajmanskih ostrva - “Balkan Investment Management Limited” postaje vlasnik 23 odsto udjela u “Balkan Real Estate”.

Tada se i povećava kapital agencije za nekretnine za iznos od 185.841 eura. Pored Tamare Šotre i “Balkan Investment Management Limited”, kao vlasnici se upisuju i Stevo Kerkez i Branka Đorđević.

U istraživanju za ovaj tekst doprinio novinar "Vijesti" Samir Adrović.