Osuđenik optužio Ministarstvo: Uzeli mu 100 eura, ni za hranu nema?

Iz ZIKS-a su objasnili da je Pejović dao izjavu da će snositi troškove vještačenja...
155 pregleda 6 komentar(a)
zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 04.09.2016. 14:03h

Osuđenik Bojan Pejović optužio je Ministarstvo pravde da mu je neosnovano skinulo novac sa računa i naplatilo vještačenje medicinske dokumentacije koju je odbio.

Pejović tvrdi da mu je sa depozit računa po nalogu tog ministarstva skinuto oko 100 eura, a da je za to saznao kada je trebalo da naruči hranu.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija objasnili su da je Pejović dao saglasnost za vještačenje dokumentacije i potpisao izjavu da će snositi troškove vještačenja.

Robijaš to ne spori. On, međutim, tvrdi da je saglasnost dao početkom 2015. godine, kada je i tražio vještačenje koje je odbio prije nepuna tri mjeseca kada je sudski vještak za medicinu i došao da pregleda njegovu zdravstvenu dokumentaciju.

"Prije oko godinu i po zbog zdravstvenih problema sam pisao molbu Ministarstvu pravde da mi odobre prekid kazne. Prekid mi je trebao zbog liječenje. Tada sam potpisao da ću snositi troškove vještačenja, jer je bilo potrebno dostaviti nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke. Od kada sam tražio prekid kazne, do momenta kada je vještak došao u zatvor prošlo je više od godinu, došao je prije nepuna tri mjeseca. Rekao sam mu da više ne treba prekid kazne, jer mi je ostalo pet mjeseci do kraja i da mi prekid sada ne znači ništa. On je tražio da potpišem da je dolazio i otišao. Prije dva dana mi nije odobrena kantina, uz obrazloženje da nemam novca. Kada sam im rekao da imam oko 100 eura, jer mi je porodica uplatila 150 eura nedavno, rekli su mi da je naplaćen dio računa za vještačenje", tvrdi Pejović.

Osuđenik je ispričao da su mu iz uprave zatvora pojasnili da je stigla naredba da plati vještačenje 176 eura.

"Nejasno mi je što naplaćuju, jer sam odbio vještačenje zbog toga što je vještak došao sa godinu i više zakašnjenja, kada meni prekid kazne više ni ne treba", kazao je on.

Iz ZIKS-a su, ne precizirajući kada je Pejović tražio prekid kazne i saglasio se da plati troškove vještačenja, objasnili da im se taj zatvorenik obratio molbom za prekid izvršenja kazne zatvora shodno

Zakonu o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti.

"Propisano je da kada se zahtijeva prekid izvršenja kazne zatvora zbog liječenja, potrebno je dostaviti nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke, čije troškove vještačenja snosi zatvorenik koji traži prekid izvršenja kazne zatvora. Shodno zakonskim propisima, od strane sudskomedicinskog vještaka izvršeno je vještačenje medicinske dokumentacije zatvorenika B.P., nakon čega su nalaz i mišljenje dostavljeni Ministarstvu pravde. Takođe, zatvorenik B. P. dao je pisanu izjavu u kojoj je naveo da je po osnovu njegove molbe za prekid izvršenja kazne zatvora saglasan da se sprovede postupak vještačenja njegove medicinske dokumentacije, kao i da će snositi troškove vještačenja", pojašnjeno je iz ZIKS-a.

Oni tvrde da Pejoviću još nijesu odbijeni troškovi vještačenja sudskomedicinskog vještaka "ali će se u narednom periodu isto izvršiti sa njegovog depozit računa".

Bonus video: