Otvorene 46. Ratkovićeve večeri poezije

Ovogodišnju nagradu Risto Ratković podijelile su Lena Derkač iz Zagreba i Tatjana Bijelić iz Banjaluke
86 pregleda 3 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Jadranka Ćetković
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.09.2016. 07:48h

U Centru za kulturu u Bijelom Polju sinoć su otvorene 46. Ratkovićeve večeri poezije.

Ministar Pavle Goranović je na otvaranju rekao da je ovo prestižna manifestacija i prva koja će trajati tri dana sa izuzetno bogatim programom.

"Posebna energija ovih ljudi i ove manifestacije svjedoči ne samo o bogatoj tradiciji, već i istrajnosti, spremnosti da se uvijek nešto kaže na drugačiji način, da se uvedu novi sadržaji. Da se u krajnjem ovaj festival dodatno otvori kako to priliči i ovom uvijek otvorenom gradu u kome se niko ne može osjećati strancem. Takvo Bijelo Polje, koje septembrom podsjeća na "pobratimstvo lica u svemiru"", kazao je Goranović.

Ovogodišnju nagradu Risto Ratković podijelile su Lena Derkač iz Zagreba i Tatjana Bijelić iz Banjaluke, a tokom dana učesnici su posjetili biblioteke na seoskom području u Banjem selu i Godijevu, u kojima su rođeni književnici Miodrag Bulatović i Ćamil Sijarić.

U knjižari "Miodrag Bulatović" promovisana je knjiga "Dijalozi, monolozi i poneka lirska sitnica", autora Radojice Boškovića.

Na promociji, koja je organizovana u okviru 46. Ratkovićevih večeri poezije, o najnovijem djelu Boškovića govorio je književnik, Radoman Čečović.

Na pjesničkoj večeri u kući Rista Ratkovića predstavljena je država Austrija kao gost, kao i pjesnici Robert Prozer, Rebeka Čilović, Bogić Rakočević, Tomislav Marinković, Vladimir Martinovski, Margaret Krejdl, Ana Pejović, Sonja Harter i Slave Đorđo Dimoski, Branko Čegec, Tanja Bakić, Katarina Kiković, Enes Halilović, Miodrag Radović.

U okviru programa otvorena je izložba grafika umjetnika Žan Pjer Tangaja.

Umjetnik iz Pariza je kazao da je fasciniran Crnom Gorom i obećao da će crnogorsku mapu grafika predstaviti u našoj zemlji u aprilu naredne godine.

Prošlogodišnji laureat nagrade Risto Ratković Ibrahim Hadžić predstavljen je u kući Rista Ratkovića.

"U ovoj knjizi je spakovan jezik moje majke. Jezik koji praktično ne postoji, ali postoji u poeziji. Da bih provjerio sebe i svoju nesigurnost, mnogima sam dao da pročitaju ovu knjigu. U ovom djelu ima nekoliko pjesama koje pripadaju mojoj majki, ali ima i onih koje sam upravo njoj posvetio”, kazao je Hadžić.

Petar Arbutina je kazao da je “Maternji jezik” knjiga osobite hrabrosti i jedne izgrađene i veoma odgovorne zavičajnosti.

Specijalni gost večeri bio je proslavljeni glumac Rade Šerbedžija i grupa Zapadni kolodvor.

Bonus video: