ISTRAGA DVIJE GODINE BEZ REZULTATA, IZ TUŽILAŠTVA POTVRDILI:

Do ubica Osmanagića ni preko tajnog nadzora

Mjere tajnog nadzora nisu dale rezultate, ali ni vještačenja, saslušanja, pregledanje video nadzora...
471 pregleda 31 komentar(a)
Armin Muša Osmanagić, Foto: Savo Prelević
Armin Muša Osmanagić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2016. 06:44h

Mjere tajnog nadzora sprovođene nad više osoba u Crnoj Gori nisu dovele istražitelje do ubica Baranina Armina Muše Osmanagića. Saznanja o egzekutoru koji je prije dvije godine likvidirao Osmanagića tužilaštvo i policija nijesu dobili ni vještačenjem tragova izuzetih tokom uviđaja, saslušanjima, pregledanjem video nadzora...

To je "Vijestima" saopšteno iz podgoričkog Višeg tužilaštva.

"Nakon okončanja mjera tajnog nadzora koje su se sprovodile protiv više lica, kako po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, tako i po zamolnici ovog tužilaštva upućenoj nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije, a sve u cilju identifikacije izvršioca predmetnog krivičnog djela, iste nijesu dale rezultata", odgovoreno je "Vijestima" iz Višeg tužilaštva.

Osmanagić, vođa jednog od najjačih barskih kriminalnih klanova ubijen je 16. septembra 2014. godine u Baru.

Likvidiran je hicem iz snajpera dok je ulazio u svoj kafić "Savoja".

Ubice su tog dana u ukradenom "reno meganu" više od pola sata čekale Osmanagića na parkingu preko puta restorana, a onda ga upucale iz snajpera. Nakon ubistva, "meganom" su pobjegli do  Željezničke stanice u Baru, gdje su u šipražju napuštenih kolosijeka zapalili automobil. Istražitelji su  pronašli ostatke ugljenisanog vozila i u njemu gotovo potpuno uništenu snajpersku  pušku “crvena zastava”, kalibra 7,9 sa optičkim nišanom.

Iz Višeg tužilaštva pojasnili su da je tužilac nakon uviđaja izdao naredbu za obdukciju tijela Osmanagića i naredio prikupljanje obavještenja od svih očevidaca događaja i drugih osoba koje imaju saznanja o ubistvu, te naložio izuzimanje svih tragova pronađenih na licu mjesta.

"Nakon čega je uputio više zahtjeva prema Višem sudu, sudiji za istragu, za donošenje naredbi za pretresanje stanova i drugih prostorija, kao i naredbi za izuzimanje telefonskog saobraćaja, naredbi za izuzimanje risivera - video nadzora, kao i donio naredbu Forenzičkom centru za više vještačenja i to - DNK, balističko, trasološko, vještačenje GSR čestica, daljine pucanja i druga vještačenja. Ta vještačenja nijesu dala rezultate, odnosno  istim nijesu prikupljeni relevantni dokazi o izvršiocu krivičnog djela, pa je ovo tužilaštvo dana 2. 02. 2015. godine uputilo urgenciju Upravi policije - CB Bar za dalje preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela", odgovoreno je iz tužilaštva.

Objasnili su da je postupajući tužilac u više navrata obavio usmene konsultacije i davao uputstva službenicima barske policije  "za postupanje i preduzimanje neophodnih radnji, a sve u cilju identifikacije izvršioca ovog krivičnog djela".

Tokom istrage tog ubistva inspektori su po nalogu tužioca saslušali brojne osobe iz kriminalnog miljea, a većinom one koje pripadaju klanu pokojnog Luke Đurovića iz Bara, sa kojim je Osmanagić bio u otvorenom uličnom ratu. Izjave su davali i gotovo svi koje je policija označila kao članove klana pokojnog Osmanagića.

Ubijeni Baranin je bio pod posebnom prismotrom policije i tajne službe, zbog toga je i nejasno kako službe nijesu znale da se priprema njegova likvidacija.

Iz Uprave policije duže od godinu i po nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” - kako je moguće da su prethodno spriječili likvidaciju vođe najjačeg barskog klana Luke Đurovića, a to nijesu uspjeli u slučaju Osmanagića.

Policija zna ko su nalogodavci i ubice, ali čekaju dokaze

Bivši ministar policije Raško Konjević u martu 2015. godine tvrdio je da policija zna ko su nalogodavci, organizatori i izvršioci najvećeg dijela nerasvijetljenih ubistava, ali da čekaju dokaze. On je tada, odgovarajući na pitanja "Vijesti" o istragama ubistava Gorana Radomana, Andrije Mrdaka, Osmanagića, Vinetua Strugara i Saše Markovića kazao da su nalogodavci, organizatori i izvršioci u trouglu  Crna Gora - Srbija - BiH. 

Konjević nije precizirao ko su nalogodavci, organizatori i izvršioci i na koja krivična djela konkretno misli, ali je kazao da policija osim operativnih saznanja, mora da obezbijedi materijalne dokaze.

Policija i tužilaštvo od tada su rasvijetlili samo ubistvo Mrdaka, za čiju su  likvidaciju  optužili  Pančevca Darka Geislera (ranije Nedjeljković), koji nije uhapšen. Istražitelji nijesu javno saopštili ko je druga osoba koja je 25. decembra 2014. godine ispred kapije spuškog zatvora likvidirala prvog čovjeka, najboljeg prijatelja i tjelohranitelja ubijenog Osmanagića. 

Geisler je prema navodnim saznanjima srpske policije bio i plaćeni ubica zemunskog klana, na čijem je čelu Luka Bojović.

Preporučujemo za Vas