Nema razvoja sa 5% bogatih

0 komentar(a)
ekonomija, Foto: Shutterstock.com
ekonomija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.09.2016. 08:49h

“Preporučujem državi da počne mnogo više ulagati u znanje i vještine svojih ljudi, jer bez toga nema ekonomskog razvoja. Morali bi mlade ljude vrlo rano učiti što je preduzetništvo, kako se zaposliti ili kako doći do neke poslovne ideje. Oblast malih i srednjih preduze}a je toliko važna da bez razvijene male privrede nema ekonomskog razvoja jedne zemlje. Strategija CG kada je u pitanju ovaj sektor veoma je cjelovitija nego strategija koju je Slovenija imala u početnoj fazi razvoja”, kazala je u direktorica slovenačke Nacionalne agencije za razvoj malog i srednjeg biznisa Zdenka Kovač.

Ona je dodala da je u CG problem je i što još nije dovršena privatizacija, kao i okolnosti u kojima se nalazila u proteklom periodu.

Kovač kaže da je broj od oko 14.000 preduzeća u CG mali i da ima prostora da se dostigne cifra od 30.000. Kako je ona istakla, da bi se preduzetništvo razvilo mora se stvoriti neki stepen socijalno-ekonomske kohezije.

“Jedna zemlja se ne može ekonomski razvijati ako imate 5-10% enormno bogatih ljudi, a da ostali dio stanovništva živi u bijedi”, ocijenila je Kovač.

Bonus video: