Ja sam opasan svjedok za Pavićevića, Žižića i još neke

“Znali su da znam čime se bave, da se dogovaraju sa kriminalcima i šta sve švercuju preko granice”
197 pregleda 91 komentar(a)
Goran Danilović, Vladan Delić, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Vladan Delić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2016. 06:32h

Službenici kriminalističke policije pretresli su juče kabinet pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vladana Delića po nalogu sudije za istragu Osnovnog suda Miladina Pejovića zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela zelenaštvo, falsifikovanje isprave i zloupotrebe službenog položaja.

Trojica inspektora odnijeli su nakon pretresa dva kompjutera iz Delićevog kabineta i nekoliko desetina dokumenata u vezi sa nadoknadama službenicima policije za prekovremeni rad od oktobra 2015 do maja 2016. godine.

Ministar policije Goran Danilović sumnja sa se radi o odmazdi prema Deliću jer se prije nekoliko sedmica obratio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

U dokumentima koje je Delić predao Katniću, a u koji su “Vijesti” imale uvid, između ostalog piše da šef kriminalističke policije Milovan Pavićević i načelnik kriminalističke policije u Nikšiću Milorad Žižić dugo godina “progone” Delića.

“Prelaskom iz Centra bezbjednosti Nikšić u Podgoricu mislio sam da su svi moji problemi riješeni i da sam se oslobodio pritiska ... Tek tada su nastali ozbiljni problemi jer su Pavićević i Žižić mislili da će ući u velike probleme jer su znali koliko ja znam o njihovim nezakonitim poslovima, čime se oni bave, sa kojim kriminalcima se dogovaraju i šta sve švercuju preko granice”, napisao je Delić Katniću.

Pavićević sinoć nije odgovorio na telefonski poziv “Vijesti”.

Katnić je dokumentaciju koju mu je Delić donio dao specijalnoj tužiteljki Stojanki Radović koja je počela izviđaj.

Delić u policiji radi od 1998 godine. Radio je u kriminalističkoj policiji u sektoru za imovinske delikte, teške krađe, motorna vozila, sektoru za krvne delikte... On je u oktobru 2014. godine, u vrijeme kada je ministar policije bio Raško Konjević, postavljen za njegovog pomoćnika i na toj poziciji u ministarstvu je i sada. Od kada je postavljen na mjesto pomoćnika ministra, Konjeviću su stizala anonimna pisma u kojima “savjesni policijac” obavještavao ministra o raznim “krivičnim djelima” kojima se navodno Delić bavi.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Konjević tada pitao Pavićevića kako to da za 16 godina Delićevog rada u policiji u Nikšiću nije bilo ni jednog anonimnog pisma, a stižu od kada je postao njegov pomoćnik.

“Jedini moj grijeh je što sam opasan svjedok za kriminalne radnje koje rade Pavićević, Žižić i ostali službenici koji sa njima rade, a koje neću ovom prilikom imenovati... Oni ovo rade kako bi mene predstavili kao kriminalca jer se boje da bih ja jednog dana mogao biti vrlo nezgodan svjedok, a ne bi me začudilo da mi jednog dana nešto ubace u auto i uhapse me...”, piše u dokumentu koji je Delić predao specijalnom tužiocu.

Ako je odmazda - odgovaraće

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je sinoć Televiziji “Vijesti” da vjeruje da su razlozi za pretres oni koji su navedeni u prijavi.

“Kao starješina organa dužan sam da primijetim da se to dešava nakon što me gospodin Delić obavijestio da je predao akt specijalnom tužiocu u kojem navodi precizno imena i prezimena ljudi koji su po njemu radili nezakonito u minulom peridu”, kazao je Danilović. On je rekao da nije na ministarstvu da se bavi međuljudskim odnosima.

“Ali, neke stvari dobro primjećujem. Ukoliko je sve u skladu sa zakonom, neka se tako i okonča. Ali, ako je u pitanju bilo kakva vrsta odmazde, svak će dobiti šansu da javno pojasni o čemu se radi”, naglasio je Danilović.

Ministar nije znao da će pretresati njegovog pomoćnika

U kabinet pomoćnika ministra Vladana Delića trojica inpektora i jedan policajac sa uključenom kamerom ušli su nešto prije 11 sati. Oni su mu dali nalog za pretres prostorije, ali je Delić pitao da li je o tome obaviješten ministar Goran Danilović. Rekli su mu da nije. Onda je Delić tražio da se Danilović, kao starješina organa o tome obavijesti. Inspektori su to uradili. Ministar im je rekao da rade svoj posao po zakonu i pozvao šefa Unutrašnje kontrole Draga Spičanovića da bude prisutan tokom pretresa.

Izvor “Vijesti” kazao je sinoć da su dva kompjutera iz Delićevog kabineta poslata u Forenzički centar u Danilovgradu na vještačenje.

Bonus video: