Prestižna nagrada za Tanju Bakić

Nagrada Tanji Bakić biće uručena 7. septembra
1 komentar(a)
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva
Tanja Bakić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.09.2016. 18:27h

Književnica Tanja Bakić dobitnica je nagrade Srednjoevropske inicijative za književnost (CEI Fellowship for Writers Award).

Ova prestižna evropska nagrada, koja se dodjeljuje u saradnji sa Društvom pisaca Slovenije, biće svečano dodijeljena Bakićevoj sedmog septembra u Sežani (Slovenija) pri ceremoniji otvaranja vodećeg evropskog književnog festivala Vilenica. Odluku o nagradi donio je međunarodni žiri književnih eksperata: predsjednica Patrizia Vascotto iz Italije, te članovi Ludwig Hartinger iz Austrije, i Namita Subiotto, Đurđa Strsoglavec i Draga Potočnjak iz Slovenije. Nagrada podrazumijeva novčani iznos i tromjesečni rezidencijalni boravak u jednoj od osamnaest zemalja članica Srednjoevropske inicijative po izboru dobitnice. Nagradu će Bakićevoj uručiti Patrizia Vascotto, predsjednica žirija i Erik Csernovitz, zamjenik generalnog sekretara Srednjoevropske inicijative.

Dobitnica glavne nagrade festivala Vilenica ove godine je hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, dok je zemlja u fokusu Latvija.

Bonus video: