Dobar početak uz retro mjuzikl

Sinoć je u Veneciji prikazan film “Les beaux jours d`Aranjuez” Vima Vendersa, a riječ je o adaptaciji drame Petera Handkea
0 komentar(a)
Šazel i Votson, Foto: RTVE.ES
Šazel i Votson, Foto: RTVE.ES
Ažurirano: 02.09.2016. 18:21h

Međunarodni filmski festival u Veneciji, 73. po redu, otvoren je filmom “La La Land” sa Rajanom Goslingom i Emom Stoun u glavnim ulogama. Riječ je o retro džez mjuziklu koji govori o mukama i radostima s kojima se suočavaju oni koji slijede svoje snove, a Gosling i Stoun su, kako govore prve kritike, briljantno odigrali svoje uloge.

Prema najavama organizatora, nakon otvaranja festivala, u znak poštovanja prema žrtvama potresa koji je prošle nedjelje pogodio centralnu Italiju, nije bila održana tradicionalna gala večera i prijem.

Film “La La Land” reditelja Demijena Šazela jedan je od dvadeset uvrštenih u konkurenciju za Zlatnoga lava. Sinoć je prikazan film “Les beaux jours d`Aranjuez” Vima Vendersa, a riječ je o adaptaciji drame austrijskog pisca Petera Handkea.

U glavnoj konkurenciji najstarijeg festivala na svijetu, venecijanske Mostre, biće prikazan i film Terensa Malika “Voyage of Time”, dokumentarac o svemiru u kojem ulogu naratora ima Kejt Blanšet, zatim triler modnog dizajnera Toma Forda“Nocturnal Animals” u kojem igraju Džejk Džilenhol i Ejmi Adams.

Tu su još i “Jackie”, biografski film o Džeki Kenedi koju glumi Natali Portman, zatim “On the Milky Road” (Na Mliječnom putu) Emira Kusturice s Monikom Beluči, “Paradise” Andreja Končalovskog o troje pojedinaca čiji se putevi ukrštaju usred rata i mnogi drugi, prenosi Hina.

Van konkurencije biće prikazana i drama na temu Drugog svjetskog rata “Hacksaw Bridge”, u režiji Mela Gibsona kao i rimejk klasičnog vesterna “Sedmorica veličanstvenih” Nika Picolata.

Zlatnog lava za životno djelo primiće francuski glumac Žan-Pol Belmondo i poljski reditelj Jerži Skolimovski, dok će posebne projekcije biti posvećene reditelju Majklu Čiminu i Abasu Kiarostamiju koji su preminuli u julu.

Devetočlani žiri predvodi britanski reditelj Sem Mendes, a odluka o nagradama biće objavljena zadnjeg dana festivala, desetog septembra.

Bonus video: