IFJ i EFJ traže da se Martinoviću omogući fer suđenje

„Šokirani smo težinom njegove moguće kazne koja može iznositi više od deset godina zatvora. EFJ i IFJ pozivaju crnogorske vlasti da razmotre njegov novinarski rad kao moguće objašnjenje za njegove navodne kontakte sa krijumčarima droge, s obzirom da je mnogo uglednih novinara širom svijeta dalo iskaz u njegovu korist“
92 pregleda 9 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 02.09.2016. 17:06h

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) uputile su danas pismo crnogorskim zvaničnicima, u kojem traže da se novinaru Jovu Martinoviću omogući fer suđenje i da mu se dozvoli da se brani sa slobode.

Kako je saopšteno iz Sindikata medija Crne Gore, koji je punopravan član IFJ i EFJ, pismo je dostavljeno predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, premijeru Milu Đukanoviću, ombudsmanu Šućku Bakoviću, ministru pravde Zoranu Pažinu, kao i Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. Pismo je dostavljeno i predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću, sudiji Višeg suda Dragoju Joviću, šefu Misije Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aviu Olavu i Visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini. „U pismu koje su potpisali predsjednik IFJ Filip Lerut i EFJ Mogens Bličer Bjeregard se navodi da je povod za obraćanje kontinuirana i ozbiljna zabrinutost zbog sudskog postupka međunarodno veoma cijenjenog nezavisnog crnogorskog novinara Jova Martinovića“, kaže se u saopštenju. On se, kako se dodaje u pismu, tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji i trgovinu drogom i protvoren je pod sumnjom da je učestvovao u lancu trgovine drogom od 22. oktobra 2015. godine. „Šokirani smo težinom njegove moguće kazne koja može iznositi više od deset godina zatvora. EFJ i IFJ pozivaju crnogorske vlasti da razmotre njegov novinarski rad kao moguće objašnjenje za njegove navodne kontakte sa krijumčarima droge, s obzirom da je mnogo uglednih novinara širom svijeta dalo iskaz u njegovu korist“, navodi se u pismu. U pismu su podsjetili da Martinović insistira da nije kriv i da kaže da su njegovi kontakti sa drugim osumnjičenima vezani samo za njegov novinarski rad. „Njegova interakcija sa dvojicom od 17 osumnjičenih u navodnoj trgovini drogom bila je dio njegovog novinarskog rada. Pozivamo Vas da, što je prije moguće, dostavite spise predmeta i dozvolite Martinoviću da se brani. Zahtjevamo da omogućite da se Martinović brani sa slobode i da se pritvor ne pretvori u zatvor prije nego što je suđenje i počelo“, dodaje se u pismu. Navedeno je i da, u skladu sa međunarodnim standardima Savjeta Evrope, sudovi moraju uzeti u obzir Martinovićev status novinara. Kriminalizacija novinara koji se, kako je saopšteno, specijalizuju u osjetljivim pitanjima predstavlja neposrednu opasnost za slobodu štampe. „Takođe, želimo da Vas podsjetimo da je crnogorska vlada dužna da odgovori na upozorenje o slučaju Martinović koje je registrovala platforma Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva 13. aprila“, dodaje se u pismu. Martinović je, kako se navodi, poznat po svom radu na istraživačkim pričama i doprinosu koji je dao izveštavanju i istraživanju na mnogim međunarodnim informativnim medijima kao što su The Economist,Newsday, Global Post, The Financial Times, Die Süddeutsche Zeitung i VICE medijska grupa.

Bonus video: