Crna Gora danas počinje nastup na Šahovskoj olimpijadi

0 komentar(a)
Šahovska olimpijada, Baku, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Šahovska olimpijada, Baku, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 02.09.2016. 12:46h

U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, juče je svečano otvorena 42. Šahovska olimpijada, najveća svjetska šahovska smotra, na kojoj će učešće uzeti i muška i ženska reprezentacija Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore, po broju prijavljenih reprezentacija ova olimpijada će oboriti sve rekorde, jer je u muškoj konkurenciji prijavljeno 180 reprezentacija, a u ženskoj 140. Po mnogim prognozama ovo će biti najbolje organizovana olimpijada do sada, što je vrlo vjerovatno ako je suditi po svečanom otvaranju i kvalitetu hotela u kom su smješteni igrači i sale za igru.

"Za svoje zemlje igraće skoro svi najbolji šahisti svijeta, predvođeni svjetskim prvakom Magnusom Karlsenom (Norveška) i Sergejom Karjakinom (Rusija), njegovim izazivačom za titulu. Njih dvojica će se od 11 do 30 novembra ove godine u Njujorku boriti za titulu najboljeg šahiste na planeti. Igraće i najveće zvijezde u usponu Karuana, Nakamura, So ali i iskusni asovi Kramnik, Topalov, Griščuk. Samo bivši prvak svijeta Anand tradicionalno ne igra na olimpijadama", navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Naši šahisti nalaze se prema rejtingu na 50. mjestu sa prosječnim rejtingom od 2499. poena. Za našu mušku reprezentaciju nastupaju: velemajstori Nikola Đukić, Dragan Kosić i Dragiša Blagojević i internacionalni majstori Luka Drašković i Blažo kalezić. Ovo je raspored po tablama. Selektor je velemajstor Milan Draško.

U muškoj konkurenciji naslov najboljeg brani Kina a glavni favoriti su, bar prema rejtingu Rusija. SAD, Kina i domaćin Azerbejdžan, čiji je Baku rodni grad jednog od najvećih šahista u istoriji Garija Kasparova.

Naša ženska reprezentacija je po rejtingu na startnom 42. mjestu sa prosječnim rejtingom 2.180. Za reprezentaciju nastupaju internacionalni majstori: Aleksandra Milović, Tijana Blagojević i Marija Stojanović, kao i fide majstori Nataša Krpović i Lidija Blagojević. Ovo je raspored po tablama. Selektor reprezentacije je Dušanka Jovićević.

U ženskoj konkurenciji naslov brani Rusija dok su prema rejtingu glavni favoriti Kina, Rusija i Ukrajina i u ženskom šahu tradicionalno jaka Gruzija. Igraće skoro sve najbolje šahistkinje svijeta predvođene svjetskom prvakinjom Hou Yifan (Kina).

Šahisti Crne Gore imaće još jednog predstavnika na olimpijadi. Jedan od sudija na najvećoj šahovskoj pozornici biće Goran Vukadinović, internacionalni sudija.

U prvom kolu, danas od 15 sati, naše reprezantacije se sastaju sa Holandskim Antilima u muškoj, odnosno sa Tunisom u ženskoj konkurenciji. Obje naše selekcije su favoriti u ovim mečevim a pogotovo muška reprezentacija.

Bonus video: