Da li je ovo čuveni Benksi?

Teoriju je iznio istraživački novinar Kreg Vilijams, a Del Naja i Benksi su i ranije povezivani
81 pregleda 1 komentar(a)
Robert Del Naja, Foto: Wikimedia.org
Robert Del Naja, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 02.09.2016. 12:35h

Svijet godinama nagađa ko je u stvari ulični umjetnik Benksi koji je postao poznat po svojim sjajnim grafitima, ali je uspio da sačuva svoj identitet.

Najnovija teorija jeste da se radi o Robertu Del Naji, jednom od članova čuveno elektronskog trip hop trojca Massive Attack iz Bristola.

Teoriju je iznio istraživački novinar Kreg Vilijams, a Del Naja i Benksi su i ranije povezivani.

Vilijams je međutim primijetio da se pojava Benksijevih radova poklapa sa mjestima nastupa benda Massive Attack.

On je iznio na desetine lokacija gdje su se pojavili Benksijevi murali, a u isto ili približno isto vrijeme Del Naja imao nastup. Tako su se recimo poklopili nastupi i murali u septembru 2006. u Los Anđelesu, zatim u San Francisku 2010, Bostonu, Torontu, Njujorku 2013...

Vilijams iznosi i da je moguća teza da Benksi nije pojedinac, već umjetnički kolektiv, a da je Del Naja jedan od ključnih članova.

Del Naja je poznat i po umjetničkom imenu 3D i osamdesetih je bio poznat crtač grafita. Ranije je pričao da je prijatelj sa Benksijem.

Sam Benksi se takođe distancirao od tih teorija, kazavši da je Del Naja prestar.

Dugo je najpoznatija teorija o Benksijevom identitetu bila ona da se radi o Robinu Ganinghemu, koji je takođe iz Bristola i za kog se vjerovalo da je u ranim četrdesetim godinama.

Bonus video: