Jubilarno izdanje uz majstore stripa

Programom HSF-a planirane su izložbe, berza stripa, crtanje za fanove stripa, radionice
109 pregleda 0 komentar(a)
Hercegnovski strip festival, Foto: Slavica Kosić
Hercegnovski strip festival, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.09.2016. 09:44h

Jubilarni 10. Hercegnovski strip festival, jedini strip festival u Crnoj Gori, biće otvoren večeras u 19 sati izložbom u galeriji “Josip Bepo Benković” na kojoj će radove predstaviti Mike Collins, William Simpson, Guillermo Ortego, Walter Trono, Milorad Vicanović Maza i Jana Adamović.

“Organizatori pripremaju pravi spektakl za sve ljubitelje stripa, ali i za one koji strip nisu posmatrali ozbiljno koliko ta vrsta umjetnosti zaslužuje. A zaslužuje strip i te kako da se na njega gleda veoma ozbiljno. Pokazuju to između ostalog posljednjih nekoliko decenija i filmska i televizijska produkcija, koje su potrošile (ali i zaradile) ogromne budžete adaptirajući stripove ili angažujući strip-autore za spektakle koje produciraju i snimaju. Tako je jedan od najspektakularnijih projekata, planetarno najpopularnija TV serija, 'Igra prijestola' upravo među strip umjetnicima tražila i našla čovjeka koji će da osmisli vizuelni identitet scenarija adaptiranog po knjizi 'Pjesma leda i vatre' američkog pisca Georgea R. R. Martina. Riječ je o sada već legendarnom storyboarderu iz Belfasta, Willu Simpsonu koji je, prva zvijezda pored ostalih ne manje spektakularnih gostiju ovogodišnjeg desetog izdanja Hercegnovskog strip festivala”, kazao je na juče održanoj konferenciji za novinare član organizacionog odbora Nebojša Mandić.

O gostima ovogodišnjeg Festivala stripa govorio je Jovan Subotić.

“U izuzetno bogatom stvaralačkom radu Will Simpson u posljednjoj deceniji XX vijeka bio je angažovan u DC Comics za koje je nacrtao dvadesetak svesaka 'Hellblazera', radio na 'Batman: Legends of the Dark Knight' sa Garthom Ennisom. Will je već ove godine u februaru bio gost HSF na prvom Zimskom strip vikendu 'Winter is coming'. Mike Collins, engleski strip crtač i pisac radio je likove koji su kodifikovali globalnu pop kulturu - Supermena, Batmena, Flasha, Wonder Woman, Spiderman, Judge Dredd, Justice League... Guillermo Ortego, crtač je i inker koji u svojoj biografiji bilježi rad za Marvel i DC na strip projektima kao što su Batman, Avengers, Lobo, X-Factor, Justice League. Ilustrovao je i veoma važnu knjigu za sve fudbalske fanove - oficijelnu biografiju Real Madrida. Walter Trono, mladi italijanski crtač, trenutno radi za kuću Sergio Bonelli koja je jedan od najeminentnijih izdavača stripa...

Milorad Vicanović Maza za francuske izdavače crta strip izdanja Wunderwafen, Lady Spitfire, Jour J. Ovi serijali su vrlo popularni na francuskom i belgijskom strip tržištu, a objavljuju se i u Holandiji, Njemačkoj, Italiji, Japanu i SAD. Igor Kordej, globalno najpoznatiji strip crtač sa jugoslovenskih prostorasa 18 godina bio član umjetničke skupine 'Novi kvadrat'. Radio je stripove za brojne časopise na prostoru bivše Jugoslavije. Njegovi stripovi objavljivani su širom Evrope i Južne Amerike, kasnije i u Sjevernoj Americi. U SAD-u je najpoznatiji je po stripovima X-Men, Tarzan i Ratovi zvijezda. Za doprinos razvoju i afirmaciji kulture u Francuskoj Igor Kordej je dobio i najveće priznanje te zemlje - Ministrastvo kulture Francuske ga je 2013. godine nagradilo ordenom Viteza reda umjetnosti i književnosti (Ordre des arts et des lettres).

Jana Adamović osvajala je i nagrade iz oblasti stripa i karikature. Objavljivala je kratke stripove u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, a knjige ilustrovala za nekolicinu srpskih izdavača. Njen album za francuskog izdavača Delcour je pred objavljivanjem. Predstaviće ga i na HSF-u. Dragana Kuprešanin diplomirana je likovna umjetnica i diplomirana grafička dizajnerka (FPU), i autorka alternativnog stripa na HSF-u će se predstaviti izložbom eksperimentalnog stripa i projekcijom filma 'Carevi mladić'”, najavio je učesnike Hercegnovskog strip festivala, Jovan Subotić.

Nikola Ćurčin inicijator i osnivač HSF-a, najavio je štampanje prvog strip magazina u Crnoj Gori.

Programom HSF su planirane izložbe, berza stripa, crtanje za fanove stripa, izložba Igora Kordeja, predavanja, radionice i muzički programi. Novac prikupljen u humanitarnoj aukciji radova sa nagradnog konkursa i radova nastalih na HSF-u, biće doniran za liječenje Novljanke Ive Bijelić.

Nagradni konkurs za kratki strip “Comic Atelier’’

Ove godine pod pokroviteljstvom dugogodišnjih saradnika i prijatelja Hercegnovskog strip festivala, kafane-picerije “Atelier“ iz Herceg Novog organizovan je nagradni konkurs za kratki strip “Comic Atelier’’.

Na taj način HSF postaje prvi strip festival u regionu koji ima nagradni konkurs sa sve tri novčane nagrade.

Konkurs je otvoren do samog početka festivala, a nagrade su 250 eura za prvoplasirani rad, 150 eura za drugoplasirani i 75 eura za trećeplasirani rad.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri u sastavu: umjetnik i direktor HSF-

Bonus video: