Većina kaže da ima korupcije u policiji

Ljepota, izgled i šarm majčešće prve asocijacije na policajke
3 komentar(a)
Milena Milošević, Foto: Boris Pejović
Milena Milošević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.09.2016. 05:44h

Čak 87 odsto ispitanih građana vjeruje da u policiji ima korupcije.

To je pokazalo istraživanje agencije “IPSOS Strategic Marketing”, koje je juče predstavila nevladina organizacija “Institut alternativa” (IA).

Istraživanje je sprovedeno u aprilu ove godine na reprezentativnom uzorku od hiljadu odraslih osoba, građana Crne Gore.

Šest od deset građana ima povjerenja u policiju.

“Pored visokog nivoa javnog povjerenja, stavovi građana takođe pokazuju da oni uglavnom imaju pozitivne asocijacije na prosječne policijske službenike i službenice”, kazala je Milena Milošević, istraživačica u IA, na predstavljanju istraživanja.

Miloševićeva je istakla da su ovi pozitivni rezultati u suprotnosti sa ostalim nalazima istraživanja, što daje ponešto kompleksnu sliku o stavovima građana o policiji.

“Građani tako smatraju da je korupcija unutar ove institucije relativno raširena, i da policija pretežno služi partikularnim interesima. Prema mišljenju građana, ni zapošljavanje u policiji nije zasnovano na zaslugama. Naime, 36 odsto građana smatra da je korupcija donekle rasprostranjena, a preko 19 odsto da je rasprostranjena do najvećeg stepena”, kazala je Miloševićeva.

Percepcija korupcije u policiji je i jedan od najstabilnijih rezultata ovogodišnjeg istraživanja u odnosu na slično istraživanje sprovedeno prošle godine.

​”Građani srpske nacionalnosti imaju manje povjerenja u policiju i vide je kao posebno otuđenu od građana. Manje od polovine ispitanika - 42 odsto, koji su se identifikovali kao Srbi, kažu da uglavnom ili u potpunosti imaju povjerenja u policiju”, rekla je Miloševićeva.

Dodala je da je novitet ovogodišnjeg istraživanja bio fokus na stavovima građana o ženama u policiji.

“Iako se policijskim službenicama uglavnom pripisuju pozitivni atributi, i ovo istraživanje potvrđuje postojanje određenih stereotipa o ženama. Ljepota, izgled i šarm su među najčešćim prvim asocijacijama na policijske službenice, dok manje od jedan odsto ispitanika ima istu prvu asocijaciju na prosječnog policajca. Takođe, niko od ispitanika ne smatra da prosječan muškarac u policiji nije dorastao svom poslu, dok je pet odsto ispitanika to prvo navelo u opisu žena u policiji”, kazala je Miloševićeva.

Bonus video: