I prodaja Smokvice u Katnićevoj fioci

Opština je tek nakon prodaje zemlje donijela planska dokumenta o urbanizaciji u korist investitora - ruske kompanije “V.A.S Invest”
129 pregleda 6 komentar(a)
Rako Kuljača, Lazar Rađenović, Foto: Vijesti
Rako Kuljača, Lazar Rađenović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.09.2016. 17:23h

Specijalno tužilaštvo zatražilo je od Opštine Budva da u što kraćem roku dostavi kompletnu dokumentaciju o milionskoj prodaji šest hektara opštinske zemlje na Smokvici, nadomak Reževića, ruskoj kompniji “V.A.S invest”.

Tužioci i u ovom slučaju sumnjaju da je prodajom neurbanizovane zemlje, za koju su kasnije donesena planska dokumnta u korist investitora, napravljena šteta Opštini.

Prethodno je tužilaštvo, na čijem je čelu Milivoje Katnić, od gradske uprave tražilo i dokumentaciju o prodaji 5,5 hektara opštinske zemelje u Bečićima i selu Kuljače crnogorsko-kiparskoj kompaniji “Capital estate“, kao i o prodaji 24.000 kvadrata na Crvenoj glavici, kod Svetog Stefana, budvanskoj firmi “Imobilia“.

I u ta dva slučaja, zemlja je prodana investitorima dok još planski nije bila urbanizovana, da bi potom lokalna uprava donosila dokumenta čime je zemljište postajalo višestruko vrjednije.

Zahtjev u Opštinu je stigao sredinom sedmice, a tužioci su tražili da im se jasno odgovori da li su u vrijeme prodaje zemlje na Smokvici, 2006. godine, postojali planski dokumenti za taj lokalitet.

Specijalno tužilaštvo nedavno je otvorilo je izviđaj u slučajevima milionskih prodaja opštinske zemlje u nekoliko slučajeva iz vremena dok su gradom upravljali Rajko Kuljača, a potom i Lazar Rađenović, kada je prodato na desetine hiljada kvadrata.

Ruska kompanija “V.A.S invest” kupila je prije deceniju zemljišni kompleks od 13 hektara na Smokvici za više od 20 miliona eura.

Nakon što su od mještana kupili oko sedam hektara, Rusi su od Opštine zatražili i susjedne parcele.

Opština je tada raspisala javni konkurs za prodaju svojih 62.000 kvadrata, po početnoj cijeni od 140 eura po metru kvadratnom koju je procijenila Uprava za nekretnine.

Kvadratni metar je na licitaciji dostigao vrijednost od 207 eura, pa su Rusi Opštini uplatili 13 miliona eura, što je bila najveća kupoprodajna transkacija u to vrijeme ostvarena na primorju.

Opština je 2009. donijela planski dokument - Urbanistički projekat “Turističko naselje Smokvica“, kojim je ucrtan mali grad - hotelski rizort, vile i depadanse, oko stotinjak objekata, od kojih 12 solitera. Rusi su se potom podijelili pa je “V.A.S. invest” preuzeo vlasništvo nad 65.887 kvadrata, dok se na preostalih 70.000 uknjižila firma “Boticelli land development”, koju je osnovala kompanija “Boticelli corporation” sa Maršalskih ostrva.

Iako je bilo riječi da će početi gradnju hotela iz lanca svjetskog brenda Kempinski, investitori ništa nijesu izgradili.

U međuvremenu, nakon što je isteklo petogodišnje važenje plana, Opština je donijela izmjene i dopune Urbanističkog projekta, ali je Ministarstvo održivog razvoja u dva navrata odbilo da izda saglasnost i zatražilo da se obave korekcije, jer je navodno ucrtano mnogo više objekata.

Saslušani bivši čelnici Budve - Rajko Kuljača i Lazar Rađenović

Nakon što je početkom sedmice ispitan ključni svjedok saradnik u budvanskim korupcionaškim aferama Rajko Kuljača, tužiocima je izjavu dao i nekadašnji prvi čovjek Budve Lazar Rađenović, koji se nalazi u spuškom zatvoru. Prema saznanjima “Vijesti”, Rađenović je saslušan u tužilaštvu u svojstvu građanina o prodaji opštinske zemlje u vrijeme dok je gradom upravljao Kuljača. U to vrijeme, Rađenović je bio potpredsjednik.

Bonus video: