Ministru porukom javio za incident

Danilović je prije dva dana najavio pokretanje disciplinskog postupka protiv Stojanovića, pojašnjavajući da je zapisao njegove greške
32 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2016. 14:35h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović u utorak je tek posle podneva obavijestio ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića o incidentu ispred Skupštine, odnosno da je policija spriječila radnike KAP-a da uđu u tu zgradu, saznaju “Vijesti”.

Iz Uprave policije prije dva dana kazali su da je ministar obaviješten čim je Stojanović saznao za to.

Prema nezvaničnim informacijama šef policije ministru je u 12 sati i 15 minuta poslao SMS poruku, kojom ga je i obavijestio o incidentu. Incident je počeo prije 11 sati.

“To što se desilo ispred parlamenta je za mene više od incidenta i zvanično bilo kojim aktom o tome nijesam obaviješten. Izostala je bilo kakva komunikacija između direktora policije i ministra”, kazao je Danilović prije dva dana na hitnoj konferenciji za novinare sazvanoj nakon incidenta.

Uprava policije je to demantovala, saopštavajući da je “direktor ministra obavijestio o pokušaju nasilnog ulaska bivših radnika KAP-a u objekat Skupštine“, u “momentu dok je pokušaj nasilnog ulaska bio u toku, a nakon prikupljanja potrebnih osnovnih činjenica koje su ministru tom prilikom prezentovane.”

Saopštenje Uprave policije, u kome se demantuje tvrdnja Danilovića da je takvo postupanje Stojanovića policijski puč, juče je uklonjeno sa sajta MUP-a.

Prema informacijama “Vijesti” to je učinjeno po ministrovom nalogu, jer njegov kabinet nije konsultovan prije objavljivanja saopštenja UP.

“Vijestima” je pojašnjeno da Uprava policije, kao organ u sastavu MUP-a, za svako istupanje u javnosti mora tražiti odobrenje ministra. Kako ovog puta nijesu tražili njegovu saglasnost, Danilović je naložio da se saopštenje ukloni sa sajta MUP-a. Po njegovom naređenju Unutrašnja kontrola MUP-a ispitaće ko je dao nalog da se, mimo ministrovog znanja, iznosi stav UP.

Incident pred Skupštinom dogodio se nakon što su penzioneri KAP-a predvođeni poslanikom Jankom Vučinićem (DF) pokušali da na silu uđu u parlament. Radio Slobodna Evropa objavio je juče da je to dodatno ogoljelo nefunkcionalne odnose između vrha MUP-a i menadžmenta UP. Oni podsjećaju da je ministar optužio vrh policije za puč, a da razlozi nesaradnje između dvije institucije i sve češćih javnih međusobnih optužbi, u korijenu mogu biti i politički. Danilović je povodom “policijskog puča”, zatražio razgovor sa premijerom Milom Đukanovićem

Vučinić: Sa penzionerima KAP-a sam od prvog dana

Poslanik DF-a Janko Vučinić, kazao je da je sa bivšim radnicima KAP-a bio na njihov poziv i negirao ocjene ministra Danilovića da ih je iskoristio za političku promociju.

Danilović je prije dva dana rekao da ne može da razumije dojučerašnje kolege poslanike koji, znajući da je Skupština zabranila ili nije dozvolila ulazak radnicima u parlament, pozivaju građane da to urade nasilno.

Vučinić je rekao da on sa bivšim radnicima KAP-a nije od juče, nego od kada su počeli da protestuju ispred Skupštine.

Bonus video: