Žurka se seli: Katnić ispituje organizaciju Sea Dance festivala

Taj posao budvanske poreske obveznike koštaće najmanje četiri miliona eura
28 komentar(a)
Sea Dance 2016, Foto: Sea Dance
Sea Dance 2016, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 01.09.2016. 06:01h

Specijalno tužilaštvo tražilo je od Opštine Budva izjašnjenje zbog čega desetogodišnji ugovor o organizaciji ljetnjeg muzičkog festivala Sea Dance nije prošao javne nabavke.

Taj posao budvanske poreske obveznike koštaće najmanje četiri miliona eura.

Tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić krivične prijave protiv odgovornih u Opštini, prije pola godine podnijeli su opozcioni odbornici Građanske akcije i PzP-a Božidar Vujičić i Stevan Džaković.

Oni su tada tvrdili da je lokalno rukovodstvo potpisalo štetan ugovor kojim su se obavezali da godišnje izdvajaju najmanje 400 hiljada eura za Sea Dance i da snose još toliko troškova na ime angažovanja svojih službi.

Vujičić i Džaković tada su upozorili da je lokalna uprava morala da raspiše tender za izbor partnera za organizaciju festivala. Iz Opštine tada su odgovorili da je projekat Sea Dance, brendiran, odnosno da je u pitanju nastavak festivala EXIT, koji se prije njega održava u Novom Sadu i koji je jedan od najprestižnijih festivala u svijetu. Potpis na desetogodišnji ugovor sredinom decembra prošle godine stavili su gradonačelnik Budve Srđa Popović i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Po tom ugovoru, Sea Dance će se do 2026. godine održavati na koncertnom platou i plaži Jaz.

Popović je tada pojasnio da će se svake godine, prije održavanja festivala, potpisivati aneksi ugovora. Opština se ugovorom obavezla da iz budžeta izdvaja 300.000 eura, a Turistička organizacija Budve 100.000 eura.

U organizaciji festivala učestvuje i Vlada, koja takođe izdvaja 100.000 eura za Sea Dance.

Organizatori tog festivala već su objavili istraživanje po kom je ove godine, privreda Crne Gore od Sea Dancea zaradila čak 11.200.000 eura. Uprkos tome što je ovog jula broj posjetilaca festivala na Jazu bio mnogo manji nego prošle godine, organizatori tvrde da je ovogodišnje trodnevno izdanje Sea Dancea privuklo 77.000 posjetilaca iz oko 50 država svijeta, te da su oni u prosjeku trošili 535 eura.

Organizatori ipak još nijesu saopštili koliko je karata prodato tokom prošlogodišnjeg fesivala, a budvanski odbornici nijesu dobili finansijski izvještaj o potrošnji budžetskog novca, niti izvještaj o Sea Danceu.

Ugovorom između Opštine i novosadske firme jasno su precizirana prava i obveze obje strane. Po tom dokumentu, u cilju dugoročne realizacije Festivala, MYEXIT se obavezuje da samostalno ili od strane povezanih pravnih lica koje učestvuju u organizaciji festivala obezbijedi najmanje 1.000.000 eura iz sopstvenih prihoda.

Uprkos tome što su se MYEXIT i Opština ugovorom obavezali i da zajednički organizuju opštekorisne društvene i humanitarne aktivnosti, koje će doprinijeti lokalnoj zajednici na teritoriji Budve, to ove godine nije bio slučaj.

Ugovorne strane mogu raskinuti Ugovor zajednički u svako doba, pod uslovom da prethodno utvrde međusobni završni finansijski bilans, odnosno da nemaju bilo kakvih međusobnih neizmirenih potraživanja.

“U slučaju grubog nepoštovanja odredbi Ugovora, svaka od strana može svojim pismenim obavještenjem Ugovor i jednostrano raskinuti prije isteka perioda važenja, uz otkazni rok od najmanje jednu godinu od dana dostave pismenog obaveštenja”, piše u tom dokumnetu.

Bonus video: