Seminar za mlade kustose na Cetinju

Cilj projekta je da razvije radikalne kuratorske i umjetničke diskurse
0 komentar(a)
seminar za kustose
seminar za kustose
Ažurirano: 31.08.2016. 11:44h

U organizaciji nevladinog udruženja Institut za savremenu umjetnost (Cetinje) u partnerstvu sa Narodnim muzejem Crne Gore, u Crnogorskoj galeriji Miodrag Dado Đurić (IV sprat), Balšića pazar na Cetinju, danas počinje seminar za mlade kustose “A Natural Oasis? Transnational Research Program” koji će trajati do prvog septembra.

Program Natural Oasis se bavi geopolitičkim specifičnostima umjetničkih scena San Marina, Crne Gore, Kosova i Malte, a ujedno je istaživački program i trening namijenjen kuratorima, istraživačima i teoretičarima savremene umjetnosti sa ciljem realizacije projekta za MEDITERRANEA 18, Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje će se održati u maju 2017. godine u Tirani.

Cilj projekta je da razvije radikalne kuratorske i umjetničke diskurse imajući u vidu geo-kulturološke oblasti kao polja polemike u kojima precizni ekosistem flukseva opisuje njihovu kulturnu, ekonomsku, i političku morfologiju. Projekat se fokusira na kontroverzni manjak kulturnih profesionalaca u “perifernim” kulturnim i umjetničkim sistemima u odnosu na aktuelne procese obrazovne centralizacije, kao i na koncentraciju procesa umjetničke legitimizacije u velikim evropskim “centrima”.

U projektu koji je do sada gostovao u San Marinu, Milanu i Prištini učestvuju kustosi programa: Alessandro Castiglioni (Little Constellations, San Marino) i Simone Frangi (Viafarini, Milano), mladi kustosi - istraživači Eremire Krasniqi, (Kosovo/Albanija); Giulia Gregnanin, (San Marino/Italja); Valerie Visanich, (Malta); Lenka Đorojević, (Crna Gora/Slovenija); Chiara Cartuccia, (Italija/UK/Njemačka); Maya Tounta, (Grčka/Litvnija); Sergey Kantsedal, (Ukrajina); Rachel Pafe, (US/Holandija), i kustosi Umjetničkog muzeja Crne Gore.

Programom su predviđena predstavljanja različitih segmenata i aktivnosti na crnogorskoj umjetničkoj sceni kroz prezentacije istoričarki umjetnostiMirjane Dabović, Svetlane Racanović, umjetnika Lazara Pejovića, Natalije Vujošević, Irene Lagator, kao i filmskih stvaralaca Dušana Kasalice i Ivana Slatića.

Drugog dana radionice od 17 sati u galeriji “Miodrag Dado Đurić” biće organizovano upoznavanje gostujućih kustosa sa mladim crnogorskim umjetnicima, kao i razgovor o teoriji i praksi savremene umjetnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: