ŠAH

‘’Dijagonale’’ učestvovale na međunarodnom festivalu u Splitu

0 komentar(a)
Aleksandar Mijajlović, Foto: Dijagonale
Aleksandar Mijajlović, Foto: Dijagonale
Ažurirano: 04.04.2019. 21:18h

Crnogorski šahista Aleksandar Mijajlović, prvokategornik ‘’Dijagonala’’ iz Podgorice, zauzeo je osmo mjesto u kategoriji do 16 godina na međunarodnom šahovskom festivalu za mlade ‘’Adriatic 2016’’ u Splitu, vodećem evropskom neslužbenom turniru za mlade, saopšteno je iz njegovo kluba.

U njegovoj kategoriji nastupilo je 23 igrača iz više zemalja.

Pobijedio je majstorski kandidat Filip Radenić iz Hrvatske

"Treba reći da je naš Aleksandar propustio priliku za plasman među tri prva igrača time sto je izgubio partiju u kojoj je imao skakača više dozvolivši protivniku šeh–šah ?! S obzirom da se igralo samo šest kola (pola sata po igraču uz dodatak od 30 sekundi) nije bilo moguće ‘’ispraviti’’ turnir ...", navodi se u saopštenju.

Pored Mijajlovića, u Split je boravila i predsjednica kluba Radmila Milošević, čiji je klub, dobio poziv za učešće na turniru sredinom juna, od Fondacije Gari Kasparov.

"S obzirom na značajnu ulogu "Dijagonala" u procesu uvođenja šaha kao izbornog predmeta u crnogorske osnovne škole, poziv i učešće na ovakvom turniru bio je prirodan epilog. Lijep doček direktora turnira velemajstora Zlatka Klarića i njegovih saradnika, lijepa sala za igru u Studentskom centru i odličan smještaj (gratis), srdačni i predusretljivi ljudi, prelijepi Split (i Dubrovnik u kojem smo se zadržali nekoliko sati u odlasku i povratku) ostaće u lijepom sjećanju!", navodi se u saopštenju.