Pavlović: Nalaz o ubistvu Jovanovića tri mjeseca čamio u tužilaštvu

Odbor je, na zahtjev Pavlovića, prihavtio da na kontrolno saslušanje pozove vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tuzioca Milivoja Katnića
0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.08.2016. 17:28h

Koča Pavlović kazao je da je tužilastvo tek nakon njegove izjave 22. avgusta preduzelo prve aktivnosti povodom nalaza nezavisne detektivske istrage o ubistvu Duška Jovanovića.

Tvrdi da je taj nalaz tri mjeseca "čamio" u fioci tužilaštva, do 22. avgusta.

"Brojna pitanja su bez odgovora oko detalja ubistva Duška Jovanovića. Crnogorsko društvo i porodica Duška Jovanovića nema više ni trenutak vremena da čeka rasvjetljavanje tog ubistva i drugih ubistava", kazao je poslanik DF-a na početku sjednice Odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća.

Odbor je, na zahtjev Pavlovića, prihavtio da na kontrolno saslušanje pozove vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tuzioca Milivoja Katnića. Ta sjednica zakazana je za 9. septembar.

Predsjednik Odbora Milorad Vuletić (DPS) kazao je da je tokom osnivanje tog skupštinskog tijela znao da će opozicioni poslanici koristiti za ličnu promociju, ali da nije mogao vjerovati da će opozicija u predizbornoj kampanji "kopati po tragediji jedne porodice".

Obrazlažući zbog čega Odbor treba da sasluša Stankovića i Katnića, Pavlović je kazao da nalaz ima jako puno podataka i da je tužilastvo jedino nadležno da ispita taj nalaz i detalje iz njega.

Dodao je da je potpuno prirodno da sada pozovu VDT i SDT jer su "trojica kriminalaca iz organizacije "sacra corona unita" trenutno u italijanskim zatvorima", te da Stanković i Katnić treba da saopšte što namjeravaju da urade.

Marta Šćepanović (DPS) kazala je da je sramotno da se ubistvo Duška Jovanovića koristi u svrhu političke promocije.

Šćepanović je Pavloviću kazala da je očekivala da vec bude pozvan u tužilaštvo i da odgovor na osnovu čega je optužio premijera Mila Đukanovića i njegovog brata Aca da stoje iza ubistva Jovanovića. Ona je Pavloviću kazala da će se i za tu izjavu ispostaviti da je lažna. "Vi ste danas rekli da vjerodostojnost akta treba da provjeri tuzilažtvo, a na osnovu tog akta ste optužili premijera i njegovog brata", kazala je Šćepanović.

Andrija Popović (LP) kazao je da novinari treba da dobiju status službenog lica i da vjeruje da ce se Odbor uzdržati od trovanja crnogorskog naroda u predizbornoj kampanji. Dodao je da očekuje da Odbor odgovori na pitanja šta se dešava sa istragom pokušaja ubistva novinara Tufika Softića, podmetanja eksploziva ispred njegove kuće, istragom bombaskog napada na Vijesti i paljenja imovine Vijesti.

Goran Tuponja rekao je da bi bilo dobro da članovima Odbora bude dostavljen materijal na osnovu kog bi odlučili da li treba pozvati tužioce na kontrolno ili konsultativno saslušanje. On je pitao Pavlovića da li je u posjedu izvještaja detektivske agencije i ako jeste da li postoji mogućnost da bude dostavljen i ostalim članovima Odbora.

Srđan Milić (SNP) kazao je da bi Odbor trebao saslušati i direktora policije Slavka Stojanovića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, da objasne zašto je policija bacala suzavac na novinare 24. oktobra 2015. godine.

"Ovaj nalaz je nešto malo komplikovaniji od 4.000 eura zamotanih u čokoladi", kazao je Pavlović

"Ovaj nalaz je nešto malo komplikovaniji od 4.000 eura zamotanih u čokoladi", kazao je Pavlović dodajući da za taj slućaj treba i hrabrost.

Pavlović je 22. avgusta saopštio da je prije tri mjeseca Tužilastvu dostavljen nalaz nezavisne istrage, koji pokazuje da su ubistvo direktora Dana Duška Jovanovića 2004. godine izvršila tri člana italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita.

Pavlović je, nakon prve sjednice novog skupštinskog Odbora za praćenje istraga napada na novinare, objavio i kako je, po tom nalazu, Jovanovića ubio Đuzepe Đordano, koji u zatvoru u Italiji izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, koje se desilo 1998. godine u Baru.

Po riječima Pavlovića, nalaz nezavisne istrage identifikuje i naručioce i finansijere ubistva Jovanovica.

Bonus video: