“Povratak u život”- nova serija na TV Vijesti od producenata “Breaking Bad”

Ovo je serija sa minimumom akcije ali maksimumom izuzetnog ugođaja! Seriju je emitovao zahtjevni američki kanal Sundance, koji je u svom programu ugostio i “Vrh jezera"
178 pregleda 1 komentar(a)
Povratak u život, Foto: TV Vijesti
Povratak u život, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 29.08.2016. 15:07h

“Povratk u život” ili “Rectify” je prva originalna serija kanala Sundance, koja je prije toga emitovala izvrsnu mini-seriju Top of the Lake, a i nastavlja s nizanjem kvalitetnih projekata i dalje (koprodukcija s BBC-jem, The Honourable Woman).

Rectify je priča o Danielu Holdenu (genijalni Aden Young), čovjeku koji je 19 godina proveo čekajući izvršenje smrtne kazne, za zločin koji je priznao da je počinio s 18 godina. Budući da je više od pola svog života proveo na mučnom mjestu, punom nasilja, agresije i silovanja, nije imao priliku odrasti kao svi drugi. Nakon 19 godina čekanja smrti, Daniel izlazi iz zatvora nakon što se provjerom DNK dokaza ustanovilo da on nije silovao Hannu, svoju djevojku, za čije je silovanje i ubistvo osuđen, a za koje ne znamo je li ga i počinio.

Iščekujući smrt pune dvije dekade, zlostavljan, izolovan u ćeliji bez prozora i komunikacije sa svijetom, Daniel začudo nije izgubio zdrav razum. Prihvatio je sudbinu koja ga je snašla, naučio je cijeniti vrijeme između sekundi i usmjerio ga na iščitavanje knjiga te autorefleksiju.

Trajno se odrekao nade, želja i iluzija kako bi stekao unutrašnji mir. No, želje su se ipak ostvarile, one kojih više nije imao, pa Daniel prilikom izlaska iz zatvora u javnom nastupu ispovijeda svoju nespremnost za ono što ga očekuje vani, svjestan zastrašujuće činjenice da mu zatvorski model opstanka, jedini za kojeg trenutno zna, u novonastalim okolnostima postaje potpuno neprimjenjiv. Iz navedenog očigledno je da McKinnon priču postavlja s aspekta filozofije donoseći, posredstvom očaravajućih dijaloga, intrigantna promišljanja koja spadaju u domen ontologije, eshatologije i egzistencijalizma.

Atipičan lik Daniela Holdena u današnje serije donio je težinu moralnih dilemi i filozofsko religijskih promišljanja, i sve što radi, radi s čuđenjem i ushićenjem što to uopšte može raditi, tako da smo prikovani za ekran i u scenama u kojima gleda policu s japankama u marketu.

Prema ocjeni web stranice Seriala.com posvećene TV atrakcijama, ovo je najbolja američka serija u 2013, godini i mora se priznati da njeni urednici ne griješe.

Ovo je serija sa minimumom akcije ali maksimumom izuzetnog ugođaja! Seriju je emitovao zahtjevni američki kanal Sundance, koji je u svom programu ugostio i “Vrh jezera“.

Seriju „Povratak u život, gledaoci TV Vijesti imaće priliku da gledaju radnim danima u terminu od 22.30h.

Bonus video: