Mostra u znaku velikih reditelja: Priče Sorentina, Vendersa, Malika

U konkurenciji je evropski rediteljski krem, a ništa manje zanimljivo biće i van konkurencije
51 pregleda 0 komentar(a)
La La Land, Foto: Screenshot (YouTube)
La La Land, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.08.2016. 12:03h

Na ovogodišnjoj Mostri neće nedostajati jakih rediteljskih imena poput Vima Vendersa, Terensa Malika, Emira Kusturice, Paola Sorentina ...

Na čelu žirija festivala ove godine je britanski reditelj Sem Mendez, a Mostru otvara mjuzikl “La la Land” sve uspješnijeg mladog Amerikanca Demijana Čazela. U žiriju su, uz Mendeza, neke od najcjenjenijih evropskih glumica poput Njemice Nine Hos, Italijanke Kjare Mastrojani, Britanke Džeme Arterton, tu je i američka postava Lori Anderson i reditelj Džošua Openhajmer.

U konkurenciji je evropski rediteljski krem, a ništa manje zanimljivo biće i van konkurencije, s novim filmovima Austrijanca Ulriha Sajdla koji se proslavio svojom odličnom trilogijom “Raj”, stiže i Mel Gibson s ratnom dramom “Hacksaw Ridge” inspirisanom istinitim događajem iz Drugog svjetskog rata.

Sve zapaženiji francusko- kanadski reditelj Deni Vilnev, koji se prije pet godina proslavio odličnom dramom “Incendies”, da bi nakon toga u Holivudu snimio “Prisoners” i “Sicario”, u Veneciju dolazi s novim filmom, SF dramom “Arrival” s Emi Adams, Džeremi Rejnerom i Forestom Vitakerom u glavnim ulogama.

Njemački rediteljski veteran okićen brojnim nagradama Vim Venders na Mostri će premijerno prikazati svoj “The Beautiful Days of Aranjuez”. Riječ je o filmskoj ekranizaciji drame austrijskog književnika Petera Handkea, u kojoj glumi Nik Kejv.

Trenutno jedan od najpopularnijih francuskih reditelja Fransoa Ozon, koji nerijetko i kritici i publici priredi iznenađenje krajnošću s kojom ide iz jednog u drugi projekt, na Mostru dolazi s dramom “Frantz”, ljubavnom pričom smještenom u doba nakon Prvog svjetskog rata.

U fokusu je mlada Njemica, igra je Paula Brir, koja nakon smrti vjerenika na njegovom grobu susreće tajanstvenog Francuza kojeg glumi sve uspješniji mladi francuski glumac Pjer Nini, nagrađen Cezarom za svoju ulogu Iv Sen Lorana.

Amerikanac koga publika ili mrzi ili voli, vječno filozofski nastrojen Terens Malik, u Veneciju dolazi s novom filmskom vizijom kojom će zasigurno one koji ga smatraju prepotentnim i dosadnim, konačno dovesti do kraja živaca.

Malikov “Voyage of Time” eksperimentalni je IMAX-ov dokumentarac o rađanju i smrti univerzuma, s naratorima Bred Pitom i Kejt Blanšet. Malik je napisao scenario, a muziku je komponovao slavni Enio Morikone. Malik je na filmu radio više od 40 godina.

U konkurenciji je ove godine i 31-godišnja američka rediteljska nada Demijan Čazel, koji se prošle godine dokazao odličnom dramom “Whiplash”. Čazelova romantična komedija “La La Land”, s Emom Stoun i Rajanom Goslingom, govori o dvoje mladih entuzijasta Miji i Sebastijanu, glumici i džez muzičaru željnima uspjeha, koji kad se taj uspjeh i dogodi, postaju ono što nikad nisu htjeli.

Italijanski rediteljski čarobnjak predstavlja seriju "Mladi papa"

Nakon što ove godine nije uspio da uđe na Kanski festival s novim filmom “Na mliječnom putu” koji je snimao tri godine, a sve navodno zbog izjave o Putinu koja je naljutila Francuze, Emir Kusturica će trilogiju s Monikom Beluči u glavnoj ulozi premijerno prikazati u Veneciji. Riječ je o filmskom triptihu koji prikazuje tri najvažnije faze glavnog junaka, kojeg glumi sam Kusturica: rat, ljubav i povlačenje u osamu.

Trenutno najbolji italijanski rediteljski čarobnjak Paolo Sorentino nakon lanjske predivne drame “Mladost” koju će biti teško nadmašiti i Oskarom 2014. nagrađene grandiozne “Velike ljepote”, na Mostru dolazi da predstavi svoju novu seriju o papi Piju XIII. “Mladi papa” s Džad Louom i Dajanom Kiton u glavnim ulogama.

Mel Gibson odabrao je Veneciju za svjetsku premijeru svoje biografske ratne drame “Hacksaw Ridge”.

Bonus video: