Jovićević predstavlja Crnu Goru na Festivalu savremene umjetnosti Dunavski dijalozi

Izložba na kojoj će se Milena predstaviti instalacijom Don’t be afraid, biće otvorena večeras u galeriji Mali likovni salon
115 pregleda 0 komentar(a)
Don’t be afraid Milena Jovićević, Foto: Privatna arhiva
Don’t be afraid Milena Jovićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.08.2016. 09:56h

Umjetnica Milena Jovićević predstavljaće Crnu Goru na Festivalu savremene umjetnosti Dunavski dijalozi, koji se od danas do 15. septembra održava u Novom Sadu, Petrovaradinu i Apatinu. Izložba na kojoj će se Milena predstaviti instalacijom Don’t be afraid, biće otvorena večeras u galeriji Mali likovni salon u Novom Sadu u 18 sati.

"Kome se obraća umjetnica Milena Jovićević svojim radom naslovljenim na tuđem (engleskom) umjesto na maternjem (crnogorskom) jeziku? Ovo pitanje možda treba postaviti malo drugačije: kome se obraća taj rad, potpisan imenom i prezimenom iste autorke, kada upućuje poruku neidentifikovanom recipijentu ('ne plaši se', ako je u pitanju jedna osoba, ili 'ne plašite se', ako se radi o skupu ljudi)? Koga ili čega se, navodno, ne treba plašiti pri pogledu na prostornu instalaciju kojom dominira simulirana ljuljaška neobičnog dizajna?

U odnosu na posmatrača sa kojim komunicira, ova ‘ljuljaška’ zauzima takvu poziciju da ostavlja malo prostora za ravnodušnu reakciju. Njena artificijelnost (neprirodnost) i neobičnost (ekscentričnost - ili čak nenormalnost) odraz su njene namjerne nefunkcionalnosti koja se prvenstveno zasniva na formalnim vizuelnim karakteristikama: umjesto objekta za igru, koji evocira slobodu fizičkog pokreta kroz vazduh na otvorenom prostoru i u prirodnom ambijentu, u ovom slučaju pred očima se ukazuje bodljikava žica. Prave ljuljaške ovdje zapravo i nema. To ne znači da ona ne postoji: naprotiv, ona je prisutna i postoji ali samo na nivou kojim, poput kože ili betona, maskira skelet neke istrošene organske strukture ili zarđale građevinske armature. Ta maska za ljuljašku koja se priviđa očima privlači pažnju posmatrača dok zavodi pogled u relativno zatamnjenom, deprimirajućem ambijentu.

On se sastoji od jednostavnih, ali provokativnih elemenata: stabla razgranatog drveta - simuliranog crtežom na zidu i preko oboda zidnih površina - u kombinaciji sa trnovitim terenom simuliranog dječjeg igrališta čija preteća atmosfera, umjesto slobodnog, nagovještava logorsku/zatvorsku situaciju ograničenog kretanja. Ovakvo okruženje očigledno ne odaje prijateljski utisak niti obezbjeđuje uslove za sigurnu i neometanu igru jer se temelji na neuravnoteženom odnosu sa posmatračima: od njih se očekuje učešće u procesu komunikacije (igra) dok im se istovremeno nudi mimikrija užitka u tom procesu. Umjesto ravnoteže potrebnog i ponuđenog, ovdje se, pod velom tihog nasilja, svaka razmjena podupire pozivom na komunikaciju koja je osuđena na propast. Osnovni razlog tome nije formalnost izvedbe prostorne situacije nego temelji date situacije postavljeni na zastarjelom, krševitom i kamenitom terenu na kojem rastu još samo korijeni ubistvenog atavizma, tradicionalizma i šovinizma. I poneki planinski cvijet", približava rad poznate umjetnice, istoričar umjetnosti i kustos Marko Stamenković.

Mjesto umjetničkog promišljanja i razmjene iskustava

Festival savremene umjetnosti Dunavski dijalozi biće održan od 29. avgusta do 15. septembra u Novom Sadu, Petrovaradinu i Apatinu. Glavni grad Vojvodine ugostiće multimedijalni festival vizuelnih umjetnosti koji se istovremeno dešava u različitim gradskim galerijskim i alternativnim prostorima, u kojima će biti izložene slike, skulpture, instalacije, video-radovi, izvedeni performansi, a održaće se i radionice i simpozijum.

Iako Dunav protiče kroz deset evropskih zemalja, u Dunavskim dijalozima učestvuje 14 zemalja: Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Češka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Tako će krajem avgusta Novi Sad postati mjesto umjetničkog promišljanja, razmjene iskustava i kustoskih praksi, kako bi se izgradili mostovi saradnje u regionu, kažu organizatori.

Festival počinje 29. i 30. avgusta 2016. samostalnim predstavljanjima 14 umjetnika iz podunavskog makro regiona (Njemačke, Austrije, Slovačke Republike, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Češke Republike, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije). Tema Dunavskih dijaloga 2016. je Umetnik u okruženju globalne nesigurnosti. Izložbe otvara Mladen Lučić, muzejski savjetnik (MSUI, Pula, Hrvatska) “Kritičar u fokusu“ festivala Dunavski dijalozi 2016.

Bonus video: