Rozberg slavio prvi put u Spa Frankošampu

1 komentar(a)
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2016. 14:20h

Očekivano, Njemac Niko Rozberg, pobjednik je trke za veliku nagradu Belgije u Formuli 1 - Spa Frankošamp. Njemac je imao pol poziciju, a i bolid mercedesa kakvim je njegov klupski drug, Britanac Luis Hamilton uspio da se nakon 44 kruga sa posljednjeg startnog mjesta probije do treće stepenice na pobjedničkom podijumu. Drugo mjesto pripalo je Australijancu Danijelu Rikardu za volanom Red Bula.

Pošto je Rozberg bio isuviše superioran prilikom prve pobjede u Spa Frankošampu, a šeste ove sezone i 20. u karijeri, čime se izjednačio sa Fincem Kimijem Raikonenom, prava trka viđena je za ostale pozicije koje donose bodove. Osim Hamiltona, koji se sa 21. mjesta već nakon deset krugova probio na peto mjesto, publika je mogla uživati i u majstorijama Španca Fernanda Alonsa u bolidu Ferarija. On je krenuo iz posljednjeg reda zajedno sa Hamiltonom i uspio je da na kraju izbori sedmu poziciju.

"Presrećan sam što sam uspio da napokon pobijedim na ovoj legendarnoj trci. Razumijem i zvižduke, pošto su navijači željeli da na podijumu vide Maksa Ferstapena. Ipak, moje čestitke idu klupskom kolegi Luisu, koji je uspio da sa posljednjeg mjesta izbori podijum, i smatram da će već naredne sedmice u Monci biti jedan od glavnih favorita", kazao je Rozberg, koji je 308,176 kilometara trke prošao za 1:44;51,058 sati, vozeći prosječno 176,279 kilometara na sat.

A trku je obilježio i težak udes pilota Renoa, Kevina Magnusena, koji je pri velikoj brzini izletio sa staze i udario u zaštitnu ogradu u šestom krugu. Magnusen je, međutim, uprkos žestokom udaru samostalno napustio bolid, ali su prvi medicinski testovi pokazali povredu zadnje lože i velika je vjerovatnoća da će propustiti trku u Monci 4. septembra.

Tek Rozberg je na najbolji način iskoristio podatak, da je zbog velikog broja zamjene djelova bolida Hamilton morao startovati sa posljednjeg mjesta, da se primakne na svega devet bodova zaostatka za Britancem.

Nakon 13. trke Hamilton u poretku vozača vodi sa 232 boda, dok Rozberg ima 223. Koliko je Mercedes superioran u poretku konstruktora, pokazuje podatak da su „srebrne strijele” sakupile 455 bodova, dok Red Bul ima 274, a Ferari na trećem mjestu tek 252 poena.

"Hvala navijačima koji su me vodili do sjajne treće pozicije. Moram da priznam da sam uspio i zbog podatka da sam trei puta promijenio motor, pa sam imao veliku prednost nad konkurentima", istakao je Hamilton.

Britanac je osim toga, pred trku imao i nedozvoljeno sakrivenu plombu na mjenjaču, pa je dodatno kažnje da krene sa startne rešetke

Bonus video: