Postavljali i mitraljeska gnijezda: SAJ na granici sa Kosovom zbog straha od sukoba

Izvor iz bezbjednosnih krugova kazao je “Vijestima” da su se sajovci predvođeni komandantom Mirkom Banovićem i njegovim zamjenikom Milanom Kovačevićem nakon cjelodnevnog boravka u pograničnom pojasu vratili u Podgoricu
0 komentar(a)
SAJ, SAJ vježba, Foto: Luka Zeković
SAJ, SAJ vježba, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2016. 07:19h

Na granici između Crne Gore i Kosova pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice u utorak su postavljali mitraljeska gnijezda, zbog bojazni od eventualnih sukoba, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora u bezbjednosnim službama.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, 23. avgusta tridesetak pripadnika SAJ-a, naoružanih dugim cijevima obišli su pogranično područje.

Izvor iz bezbjednosnih krugova kazao je “Vijestima” da su se sajovci predvođeni komandantom Mirkom Banovićem i njegovim zamjenikom Milanom Kovačevićem nakon cjelodnevnog boravka u pograničnom pojasu vratili u Podgoricu.

Odluka da sajovci obiđu pogranični pojas donijeta je na najvišem državnom nivou, nakon što su bezbjednosne službe informisane da je moguća eskalacija nemira koje na teritoriji Kosova izazivaju protivnici sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Nakon obilaska napravljen je plan, prema kojem će se, u slučaju potrebe SAJ i Posebna jedinica policije, stacionirati na granici sa Kosovom.

“Naoružani dugim cijevima ulazili su i u međuprostor, a mitraljeska gnijezda bila su postavljena na karaulama. Prisustvo do zuba naoružanih sajovaca bilo je vidljivo svima koji su tog dana putovali od Rožaja ka Peći”, rečeno je “Vijestima” iz više izvora.

Prema nezvaničnim informacijama, specijalci su imali u planu i da kontrolišu vozilo KFOR-a koje je sa teritorije Kosova ušlo u Crnu Goru.

Iz MUP-a nijesu željeli da komentarišu saznanja “Vijesti” o odlasku elitne policijske jedinice u pogranični predio.

Ni gradonačelnik Peći Gazmend Muhaxherij nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je od službi bezbjednosti dobio informacije da bi tokom protesta (održanog juče) moglo doći do nemira.

Prema saznanjima “Vijesti”, granicu sa Kosovom i Albanijom i kompletan pogranični predio nakon imenovanja obišao je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

Više izvora nezvanično je potvrdilo da su crnogorske bezbjednosne službe na oprezu.

“Tenzije se očekuju 1. septembra kada bi Skupština Kosova trebalo još jednom da pokuša da usvoji sporazum. Nakon posjete američkog potpredsjednika Džosefa Bajdena Prištini strasti su se malo smirile, ali ipak protesti u toj državi se nastavljaju”, kazao je sagovornik iz bezbjednosnih krugova.

Bajden je iz Prištine poručio tamošnjim vlastima da želi da potpišu sporazum: “To je fer dogovor i to će imati pozitivan uticaj na region”.

Predsjednik Kosova, Hašim Tači tada je kazao da je usvajanje sporazuma o demarkaciji pravi posao. Ipak, nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je juče u Peći uz poruku da neće dozvoliti da se kosovska zemlja poklanja Crnoj Gori, prenose srpski mediji. Protest je organizovao opozicioni Pokret Samoopredeljenje, koji tvrdi da je u procesu demarkacije Podgorica dobila dio teritorije Kosova. Demonstranti su nosili plakate sa natpisima “Demarkacija da, ali ne kompromis”, “Ne tražimo i ne damo Crnoj Gori zemlju”... Agencija Tanjug objavila je da je skup predvodio nekadašnji gradonačelnik Peći, Ali Lajci i da je na protestu bio i predsjednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri.

Tanjug prenosi da je Lajcij rekao da poslanici moraju da imaju u vidu da će, ako u Skupštini prođe predlog o demarkaciji, to proizvesti političke tenzije i krizu.

Kazao je i da će otpor biti pružen institucionalnim putem i na druge načine.

Kosovska policija saopštila je da je protest protekao mirno i bez incidenata.

Novi protesti najavljeni su za 29. avgust u Tirani i 1. septembar u Prištini. Zvanična Podgorica nedavno je uputila protestnu notu Prištini, jer su poslanici kosovske opozicije krajem juna postavili na crnogorskoj teritoriji tablu s natpisom Republika Kosovo i albansku zastavu. MUP CG je naredio uklanjanje.

Poslanici više opozicionih partija tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 kvadrata. Međutim, nezavisna međunarodna ekspertska komisija, koju je zatražila doskorašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja. Na granici dviju država 10. avgusta podigle su se tenzije između crnogorske policije i Kosovara nezadovoljnih razgraničenjem. Tog dana u Skupštini Kosova opozicija je bacila suzavac kako bi spriječila glasanje o Sporazumu. Crnogorska policija tada je saopštila da je stanje granične bezbjednosti stabilno i da su nastavili sa pojačanim nadzorom državne granice.

Bonus video: