Deset umjetnika stvara na nikšićkoj tvrđavi

Ove godine likovna kolonija se pvi put organizuje na Bedem festu
81 pregleda 1 komentar(a)
umjetnici, Bedem fest, Foto: Svetlana Mandić
umjetnici, Bedem fest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.08.2016. 11:35h

Likovna kolonija pod nazivom “Pogled s Bedema” na nikšićkoj tvrđavi okupila je deset umjetnika - Davida Delibašića, Vesnu Sušić, Zorana Mićanovića, Vladislava Patrića, Lidiju Nikčević, Tijanu Mrvošević, Milenu Krivokapić, Boška Raičevića, Ivu Stanišić i Rada Pižuricu. Kolonija je organizovana u okviru sedmog Bedem festa i traje tri dana, do 27. avgusta, a 18. septembra je planirana izložba.

“Izložba će biti prodajnog karaktera, a novac će biti namijenjen u humanitarne svrhe. Uspjeli smo da se uskladimo i sa prostorom i sa vremenom. Iako je naziv kolonije 'Pogled s Bedema', tema nije striktno motivski vezana za naziv i umjetnicima su odriješene ruke”, kazala je Marija Vemić, rukovodilac kolonije.

Zoran Mićanović je stalni učesnik kolonija koje se organizuju na Bedemu i prema njegovim riječima mogućnost izbora, kako za rad tako i za druženje, je glavni motiv što je stara tvrđava ljeti nezaobilazan prostor za njegov umjetnički rad.

Umjetnica Vesna Sušić je ostala vjerna socijalnoj tematici.

“Ta socijalna tematika je inspirisana današnjim vremenom i životom. To je ono što sve nas dotiče. Svaka kolonija ima taj čar zajedništva i pozitivan duh koji preovladava. Ovakva mjesta kao što naš Nikšić ima trebalo bi uvijek da budu mjesta okupljanja ljudi koji pozitivno razmišljaju”, kazala je Sušić.

Rade Pižurica, učesnik kolonije, po mnogo čemu se razlikuje od ostalih devet umjetnika.

“Svi oni slikaju bojama i možda mogu bolje da se izraze. Bavim se duborezom i za moje stvaralaštvo je pored umjetnosti potreban i fizički rad”, kazao je umjetnik.

Bonus video: