Katnić neće o Đukanovićima niti da li će saslušati Pavlovića

"Biće preduzete sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju donošenja odluke"
63 pregleda 31 komentar(a)
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Milivoje katnić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.08.2016. 05:31h

Specijalno državno tužilaštvo ni juče nije odgovorilo na pitanja da li u detektivskom nalazu koji im je dostavljen piše da iza ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića stoje premijer Milo Đukanović i njegov brat Aco.

Tu informaciju na svom Fejsbuk profilu ranije je objavio poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović.

Iz tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić “Vijestima” su odgovorili da će preduzeti sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju donošenja odluke.

“U vezi sa izvještajem privatnog detektiva koji je dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu i događaja koji se opisuju, a vezani su za lišenje života glavnog i odgovornog urednika lista “Dan”, Duška Jovanovića, u SDT-u se vodi izviđaj. U okviru izviđaja biće preduzete sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju donošenja odluke”, odgovorili su iz SDT-a.

Iz tog tužilaštva nijesu odgovorili ni da li će pozvati na saslušanje poslanika DF-a Koču Pavlovića, kako bi provjerili njegova saznanja o ubistvu Duška Jovanovića,

“Vijesti” su SDT pitale i da li je tačno da u nalazu koji im je dostavljen piše da su Milo i Aco Đukanović umiješani u ubistvo Duška Jovanovića.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović juče je na konferenciji za novinare kazao da u poslednja tri dana nije komunicirao sa Specijalnim državnim tužilaštvom u vezi sa novim informacijama o ubistvu Jovanovića.

“To nije nadležnost MUP-a. Ukoliko Katnić ili (Ivica) Stanković budu htjeli da razgovaraju sa mnom ili sa bilo kojom drugom instancom u MUP-u, ja ću se rado odazvati”, kazao je Danilović.

Premijer Đukanović nije komentarisao Pavlovićeve optužbe, a komentar nije bilo moguće dobiti ni od njegovog brata Aca.

Šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću, Srđan Kusovac, prije dva dana “Vijestima” odgovorio da premijera ne želi da opterećuje “tim glupostima”. Pavlović je prije četiri dana saopštio da je tužilaštvu krajem marta predat nalaz nezavisne istrage o ubistvu Jovanovića.

Tvrdio je da u tom dokumentu piše da su Jovanovića ubili Đuzepe Đordano i još dva mafijaša iz organizacije “Santa corona unita” iz italijanske regije Pulja.

Tada je pred novinarima rekao da je vidio nalaz privatne detektivske agencioje i da u njemu pišu imena naručilaca ubistva, finansijera i osobe koja je unajmila ubice, obezbijedila logistiku i dogovorila Jovanovićevu likvidaciju.

Iz DPS-a, na čijem je čelu Đukanović saopštili su da je Pavlovićeva izjava pucanj u slobodu, istinu i demokratiju u Crnoj Gori.

Oni su pozvali tužilaštvo da reaguje, ističući da “sramotnim optužbama nedostojnog političara Koče Pavlovića na račun predsjednika DPS-a i njegove porodice, DF nastavlja svoju prljavu predizbornu kampanju u kojoj se, očigledno, neće libiti bilo kakve laži”.

Iz DF-a su nakon toga saopštili da će Pavlović odgovoriti na sjednici Odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, koja će se održati 30. avgusta.

Jovanovićeva sestra Danijela Pavićević ranije je poručila tužiocima da očekuje da do kraja provjere i ispitaju sve navode na profesionalan i stručan način.

Ona je saopštila da potpredsjednik Vlade Duško Marković možda drži ključ istine o ubistvu njenog brata.

“Mnoga pitanja su bez odgovora, a očekujemo od VDT-a da ih postavi g-dinu Dušku Markoviću, shodno svojim ovlašćenjima i mehanizmima koji su mu u nadležnosti”, kazala je Pavićevićeva.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Njegov branilac, advokat Branko Anđelić, “Vijestima” je rekao da je jasno da Mandić nije kriv za ubistvo Jovanovića, ali da sumnja da će se veoma brzo zataškati informacije koje je saopštio poslanik DF-a.

Informacije predate prije raspisivanja milionske nagrade

Nalaz inostrane privatne detektivske agencije dostavljen je tužilaštvu mjesec prije nego je Vlada Crne Gore ponudila milion eura za obavještenja koja bi dovela do otkrivanja i procesuiranja pred nadležnim sudom izvršioca, odnosno naručioca ubistva glavnog i odgovornog urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Odluka o objavljivanju javne nagrade usvojena je na sjednici Vlade održanoj 30. juna.

Rok za davanje obavještenja ograničen je na godinu dana.

Tužilaštvu i ranije nudili "pomoć" u rasvjetljavanju ubistva

Prije nalaza privatne detektivske agencije, crnogorskom tužilaštvu najmanje dvije osobe nudile su informacije o ubistvu Duška Jovanovića, tražeći zauzvrat status zaštićenog svjedoka.

U slučaju Mojkovčanina D.B. koji je u avgustu 2014. godine tvrdio da zna detalje o planiranju Jovanovićevog ubistva, podgoričko Više tužilaštvo ocijenilo je da svjedok nije kredibilan.

Par mjeseci kasnije tužilaštvo je dobilo još jednu ponudu - prvi crnogorski zaštićeni svjedok Zoran Vlaović - Bohum tvrdio je da može pomoći u rasvjetljavanju Jovanovićevog ubistva. Više tužilaštvo ni nakon duže od godinu nije zvanično saopštilo da li će taj Mojkovčanin dobiti status zaštićenog svjedoka u istrazi ubistva urednika “Dana”.

Mogućnost da se u tom postupku pojavi zaštićeni svjedok pomenuo je sredinom maja prošle godine šef Komisije za praćenje istrage napada na novinare Nikola Marković. On nije pomenuo Vlaovićevo ime, ali su pojedini mediji ubrzo objavili da je riječ o njemu.

Za Vlaovićem, nekadašnjim zaštićenim svjedokom u postupku za ubistvo Slavoljuba Šćekića, crnogorska policija raspisala je nacionalnu potjernicu.

Prema saznanjima “Vijesti”, on je već duže u Srbiji, gdje je i tražio politički azil.

Bonus video: