Pod velom tajne i Duško Martinović

Specijalno državno tužilaštvo označilo je tajnim postupak u kome je jedan od okrivljenih Duško Martinović , odgovoreno iz tužilaštva
944 pregleda 3 komentar(a)
Duško Martinović, Foto: Savo Prelević
Duško Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2016. 19:39h

Specijalno državno tužilaštvo označilo je tajnim postupak u kome je jedan od okrivljenih Duško Martinović .

To su “Vijestima” odgovorili iz SDT-a, pojašnjavajući da zbog toga ne mogu dati više podataka.

Martinović je gotovo mjesec štrajkovao glađu u Istražnom zatvoru, jer ga je navodno ucjenjivala specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

Protest, koji je radikalizovao odbijanjem vode, prekinuo je nakon što mu je omogućeno da pred glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem ispiča svoje razloge za štrajk.

“D.M. se nalazi u pritvoru po rješenju Višeg suda iz Podgorice”, piše u odgovorima iz Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Katnić.

“Vijesti” su to tužilaštvo pitale da li su tačni navodi da se na Martinovića vrši pritisak u vezi sa finansijskom istragom koja se vodi o njegovoj imovini, te da se zahtijeva da u okviru sporazuma o priznanju krivice tereti i ljude za koje tvrdi da nijesu umiješani u taj slučaj.

Martinović je sa još trinaest osoba uhapšen prošlog oktobra, a u aprilu je specijalna tužiteljka Samardžić protiv njih podigla optužnicu zbog organizovanog šverca narkotika u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Holandiji.

Optužen je da je organizator te kriminalne grupe.

Izvor blizak Martinoviću tvrdi da Samardžićeva traži od pritvorenika da u sporazumu koji je voljan da potpiše i prizna svoju krivicu “optuži nevine ljude kako bi se opravdale greške Specijalnog državnog tužilaštva”, pa bi onda navodno odustala od finansijske istrage protiv njega. Martinovićev branilac, advokat Branislav Durtović, prije dva dana kazao je “Vijestima” da njegov branjenik štrajkom nije želio da izvrši pritisak na bilo koga, već da skrene pažnju na neravnopravan tretman koji ima u toj istrazi.

Kazao je da Martinoviću posebno smeta to što je tužiteljka finansijskom istragom obuhvatila i njegovu majku.

“Što se tiče krivičnog postupka i finansijske istrage, on je tu da odgovara”, kazao je Durutović tada.

Advokat je potvrdio nezvanična saznanja “Vijesti” da im Specijalno tužilaštvo ni četiri mjeseca nakon podizanja optužnice nije dostavilo dokaze koje ima tužiteljka.

Martinović je navodno član međunarodne grupe kradljivaca dragulja “Pink panter”. Odležao je više godina u zatvoru zbog pljačke dragulja na Azurnoj obali, a po tom događaju snimljen je i film.

Bonus video: