Vremeplov: Požar u Dajbabama

Nakon tročasovne borbe sa vatrom požar je lokalizovan.
0 komentar(a)
Požar, vatra, Foto: Shutterstock
Požar, vatra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.08.2016. 09:54h

Vatrena stihija, jedna od najvećih ovog ljeta, koja je zahvatila Dajbabsku goru, nošena sjevernim vjetrom ubrzo se proširila do naselja Dajbabe, gdje je prvi put ozbiljno ugrozila imanja i domaćinstva.

Katastrofalni požar koji se velikom brzinom približavao naselju izazvao je paniku, pa su mještani počeli da napuštaju kuće i organizuju gašenje, jer su ispred nekoliko kuća počeli da gore i stogovi sijena.

Vatra je prijetila da zahvati i Dajbabski manastir, koji je spasen velikim naporima vatrogasaca, policije, vojske i mještana.

U obuzdavanju vatrene stihije podgoričkim vatrogascima su pomogli i pripadnici Vojske, Javno komunalno preduzeće, tri vatrogasni vod Kombinata aluminijuma, a u pomoć su jednim vozilom stigli i vatrogasci sa Cetinja. Sa tivatskog aerodroma oko 15 časova uzletjelo je šest aviona Poljoprivrednog kombinata iz Beograda, koji su na žarište požara ispuštali “vodene bombe” zapremine oko 1.700 litara.

Nakon tročasovne borbe sa vatrom požar je lokalizovan.

Bez plate, direktora i UO

Sindikalna organizacija Holding kompanije “Radoje Dakić” je od Vlade nekoliko puta tražila pomo za pokretanje proizvodnje i veće angažovanje u Upravnom odboru, ali konkretnih poteza i rezultata do sada nije bilo, zbog čega su mogući i protesti.

Generalnom direktoru mandat je istekao krajem prošle godine, ali se na novi konkurs niko nije javio. UO je zbog nedovoljne podrške negovom projektu revitalizacije podnio kolektivnu ostavku, a Skupština dioničara još nije zakazala sjednicu da izabere novi. Projektom je bilo predviđeno novo smanjenje broja radnika, što Sindikat nije prihvatio jer je i do sada veliki broj progla{en tehnološkim viškom. Nekadašnji gigant je u posljednih 10 godina proizveo 9 građevinskih mašina, a Vlada je radnicima prije četiri mjeseca isplatila zagarantovane zarade od kraja 1998. do juna 2000.

Bonus video: