Izlaz iz vječnog osciliranja između krajnosti

Kao šansu za oslobođenje iz tog vječnog osciliranja između krajnosti, Bambur nudi autentičan odnos sa drugim bićem: odnos Ja - Ti
55 pregleda 0 komentar(a)
rad iz ciklusa Ja i Ti (novine)
rad iz ciklusa Ja i Ti (novine)
Ažurirano: 24.08.2016. 09:51h

Multimedijalna izložba “Ja Ti (Povratak Jednosti)” crnogorskog umjetnika Admira Bambura, otvorena je u prostoru galerije Santa Marija u Budvi, u okviru postfestivalskog programa Grad teatra.

Novi ciklus je plod Bamburovog rada u protekle tri godine, a izložba se sastoji od četrnaest slika i crteža velikog formata i tri umjetničke instalacije. Bambur je likovnu publiku iznenadio netipičnim otvaranjem, bez prisustva kritičara, čime je umjetnik želio da izbjegne posrednike i da pozove prisutne da ga lično prate na putu samospoznaje. Postavljajući univerzalno, praiskonsko pitanje: “Ko sam Ja?” umjetnik je slikama, crtežima i intervenisanjem u prostoru svjetlom, zvukom i mirisom, postigao da njegov koncept rezonira sa hiljadugodišnjim duhovnim nasljeđem impozantnog galerijskog prostora.

Na prvo čitanje uočava se simbolika ljudskih figura i kontrasta muško-žensko, svijetlo-tamno, pozitivno-negativno. Dublja simbolika odražava stalnu unutrašnju borbu čovjeka razapetog između polariteta kao što su: ljubav-strah, sloboda-kontrola, snaga-slabost, dobro-zlo, pobjeda i poraz, svjesno i nesvjesno.

Kao šansu za oslobođenje iz tog vječnog osciliranja između krajnosti, Bambur nudi autentičan odnos sa drugim bićem: odnos Ja - Ti.

Kako na individualnom, tako i na univerzalnom planu, Bamburov opus istražuje temu postanka i portage za smislom.

“Jednost je i početak i ishodište. Iz nje izlazimo i u nju se vraćamo, poput zmije koja jede sopstveni rep, u kružnoj igri izlaženje iz Jednog, traganja za njim u bezbrojnim oblicima ispoljenja i konačnom nalaženju svoga prapočetka”, navodi se u tekstu Darije Petović Bambur, kojim je umjetnik još jednom iznenadio, čineći ga dijelom svoga koncepta i stavljajući ga u katalog umjesto uobičajenog teksta kritičara, potencirajući time još jednom važnost autentičnog odnosa sa drugim.

Bonus video: