Kaleidoskopske tvorevine Sonje Đuranović

Đuranovićeva se predstavila sa 40 radova iz ciklusa “Bašta”
179 pregleda 0 komentar(a)
rad Sonje Đuranović(novine)
rad Sonje Đuranović(novine)
Ažurirano: 24.08.2016. 09:43h

Izložba slika pod nazivom “Bašta“ crnogorske slikarke Sonje Đuranović, postavljena je u izložbenom prostoru upravne zgrade Porto Montenegra u Tivtu.

Sa preko četrdeset radova, od minijatura do velikih formata akrilika na platnu, Đuranovićeva tivatskoj publici predstavlja svoj umjetnički identitet kroz koloritnost slika pejzaža i bašte sa fokusom na strukturu i simboliku biljke i cvijeta.

“Moje višegodišnje istraživanje rezultiralo je stvaranjem ličnog znaka - simbola. Nekad motiv tretiram kroz mrežu vertikala i horizontala, sa talasastim formama koje asociraju na nit, tkanje. Svaku svoju sliku gradim podslikavanjem, preslikavanjem, vodeći računa o kompoziciji, koloritu, crtežu, dragocjenim površinama prethodnih slojeva, kao i onim koji slijede”, ističe umjetnica.

“Kaleidoskopske tvorevine Sonje Djuranović počivaju na gotovo klasičnim atributima slikarske umjetnosti, čiste do samopotvrđivanja: one su i vatrometna i graciozna pojava - objava principa ljepote; one su apsolutna radost oka, demonstracija zanatske perfekcije, evidencija stvaranja iz umjetnikove 'nenamjerne posvećenosti' skladu, uravnoteženosti kompozicije i bojenih odnosa”, objašnjava istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović.

Sonja Đuranović diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Od mnogih samostalnih i kolektivnih izložbi u njenoj umjetničkoj biografiji izdvajaju se izložbe u Šarlama Depo galeriji u Sarajevu, Centru savremene umjetnosti Crne Gore i Umjetničkom paviljonu u Podgorici, kao i u Pendulum galeriji u Vankuveru.

Njena izložba u Tivtu će biti postavljena do 15. septembra.

Inače, upravna zgrada kompanije Adriatic Marinas prepoznata je kao mjesto izlaganja lokalnih i regionalnih autora, čije se izložbe smjenjuju svakog mjeseca tokom čitave godine. Do sada je u nekadašnjem Domu vojske izlagalo više od 30 autora.

Bonus video: