PREDMET JOŠ U FAZI IZVIĐAJA

Istraga o pokušaju ubistva Obradovića: Napadači nisu ostavili tragove

Obradović, jedan od osumnjičenih za malverzacije tokom privatizacije Telekoma, ranjen je 27. maja 2015. godine, oko 21 sat u dvorištu Elektrotehničke škole u Podgorici
89 pregleda 16 komentar(a)
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 21:51h

Tužilaštvo i policija još nijesu uspjeli da otkriju ko je prije više od  godinu pokušao da ubije nekadašnjeg direktora Telekoma Olega Obradovića.

Obradović  tužiocima nije rekao ništa što bi im pomoglo u pronalaženju napadača, a istražiteljima nisu od pomoći ni do sada sprovedena vještačenja.

“Na licu mjesta nijesu pronađene čaure, niti bilo koji trag koji bi ukazao na izvršioca”, odgovoreno je “Vijestima” iz Višeg državnog tužilaštva.

Obradović, jedan od osumnjičenih za malverzacije tokom privatizacije Telekoma, ranjen je 27. maja 2015. godine, oko 21 sat u dvorištu Elektrotehničke škole u Podgorici.

Taj predmet još je u fazi izviđaja.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” iz Višeg tužilaštva kazali su da je postupajući  tužilac sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici podnio zahtjev za izuzimanje baznog saobraćaja,  predlog za donošenje naredbe za dostavljanje podataka o elektronskom komunikacijskom saobraćaju, donio naredbu za vještačenje tjelesnih povreda oštećenog,  naredbu Forenzičkom centru za više vještačenja - DNK, balističko, fizičko - hemijsko vještačenje SEM stubića, fizičko hemijsko vještačenje garderobe oštećenog, te trasološko vještačenje. 

“Do sada sprovedena vještačenja nijesu dala rezultate, a podatke u tom pravcu u postupku izviđaja nije dao ni oštećeni”, odgovoreno je iz Višeg tužilaštva. 

Oni su ranije “Vijestima” saopštili da su iz Forenzičkog centra dobili nalaze balističkog i trasološkog vještačanja, prisustva barutnih čestica i daljine sa koje je pucano na Obradovića.

Dva mjeseca nakon ranjavanja Obradovića, poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju aludirao je na mogućnost da su pojedini u Crnoj Gori imali  “problema sa nogama” jer su u inostranstvu pričali o korupciji u aferi “Telekom”.

Tada je kazao da su u Mađarskoj glavni dokazi o podmićivanju u tom slučaju.

“Tamo su iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama i imaju obavezu i ovdje da svjedoče”,  rekao je Pavlović tada.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odgovorio je da Pavlovićeve tvrdnje ne moraju biti tačne, jer prema zakonu osumnjičeni ima pravo da ne iznese odbranu.

Tri mjesca kasnije Obradović i bivši čelnik Telekoma Miodrag Ivanović osumnjičeni su da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije te nekad državne kompanije. Na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu negirali su krivicu.

Istraga o privatizaciji Telekoma traje godinama, a  Katnić je u martu rekao da spisak osumnjičenih u tom predmetu nije konačan, već je u fazi istrage koja može biti proširena za bilo koje drugo krivično djelo i na bilo kojeg počinioca krivičnog djela.  

Tada je rekao da  “za sada” nema dokaza za pokretanje istrage u slučaju ugovora koji su američke vlasti povezivale sa Anom Đukanović, sestrom premijera Mila Đukanovića:  “Ugovor vrijedan 580.000 eura odradile su naše dvije advokatske kancelarije i u tom pravcu smo vršili ispitivanja. Za sada nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.” Istakao je da tužilaštvo ispituje ima li ranjavanje Obradovića veze sa predmetom “Telekom” i da  provjeravaju još dvije firme preko kojih su plaćani konsultantski ugovori, vrijedni 4,7 miliona eura, uključujući i Flestu, sa kojom se povezuje biznismen Duško Knežević.