Devet zlata za ukupno 325 sekundi!

A šta možete da napravite u tih 325 sekundi? BBC je ponudio zanimljive odgovore...
3 komentar(a)
Bolt, Foto: Reuters
Bolt, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2016. 10:14h

Usein Bolt je najuspješniji atletičar svih vremena, čovjek o kojem će se pričati u decenijama pred nama, čija je zaostavština devet olimpijskih zlata u sprintu...

Frapantan je podatak da je najbrži čovjek svih vremena do tih devet najsjajnijih odličja stigao za ukupno 325 sekundi!

Manje od pet i po minuta bilo mu je dovoljno za kvalifikacije, polufinala i finala u kojima je kompletirao tri het-trika - titule na 100, 200 i 4X100 metara na igrama u Pekingu, Londonu i Rio de Žaneiru.

Drugačije rečeno, za jedno zlato tričavih 36 sekundi.

A šta možete da napravite u tih 325 sekundi?

BBC je ponudio zanimljive odgovore - da skuvate jaje, pročitate 1.000 riječi teksta, da poslušate hit "Kvina" - "We Are The Champions" ili veći dio pjesme Boba Marlija "Jammin", uz koju je Munja sa Jamajke slavila u pobjedničkom krugu poslije svog posljednjeg zlata.

Statističari britanskog BBC su izračunali da je Bolt u devet finala ukupno 1.200 metara pretrčao za 114 sekundi.

Još nemaju tačnu cifru za njegovu posljednju olimpijsku trku u životu, štafetu 4X100 metara, jer organizatori u Riju još nisu objavili vremena po izmjenama.

Vjerovatno nikada i neće, zato su se u britanskom javnom servisu nakon više mjerenja štopericom odlučili da njegovo vrijeme zaokruže na devet sekundi.

U najbržoj trci, štafeti 4X100, Bolt je postigao najveću brzinu, jer je trčao 40 kilometara na čas, što je i normalno, jer nema niskog starta.

U finalu štafeta u Londonu je svoju dionucu pretrčao za 8,70 sekundi, što je 82 stotinke brže od njegovog svjetskog rekorda u "normalnoj" trci na 100 metara.

Zanimljivo je i gdje bi bio Bolt na listi osvajača medalja da je nastupao sam, kao država.

U Londonu bi bio na 26. mjestu, ispred Bjelorusije, a tik iza Hrvatske, u Pekingu 27. između Gruzije i Kube, a u Riju 28. iza Argentine i ispred Danske.

A kakvo je čudo Bolt, vidjelo se tokom proslave oproštajnog, devetog olimpijskog zlata.

Kada su svjetla na stadionu već ugašena i fotografi završili dugotrajno "škljocanje", 30-godišnji atletičar je našao nekoliko kopalja i odlučio da ih prvi put u životu baci.

Najdalje je doletjelo na 50 metara, više nego što su uspjeli neki desetobojci u Riju.

Oproštaj najboljeg atletičara vih vremena se bliži. Kada on ode, "kraljica sportova" će izgubiti mnogo.

Biće kao da je neko odjednom ugasio svjetla u prepunoj diskoteci. Jer svjetlo koje je unio Bolt ne samo svojim magičnim trčanjem, već i nevjerovatnim šarmom, više niko neće moći da upali...

Bonus video: