Tužilaštvo provjerava nova saznanja o Jovanovićevom ubistvu

Državno tužilaštvo blagovremeno saopštava javnosti sve informacije koje mogu biti dostupne u određenoj fazi postupka
70 pregleda 37 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.08.2016. 17:29h

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet radi provjere navoda iz izvještaja koji sadrži navodna saznanja u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića.

"Predmet formiran povodom izvještaja dostavljenog Tužilaštvu, koji je sačinio privatni detektiv, nalazi se u fazi izviđaja. Zbog interesa postupka koji je u toku Tužilaštvo za sada ne može da saopšti više informacija. Istovremeno napominjemo da svako javno saopštavanje informacija iz bilo kog predmeta može da ugrozi postupak", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović iz medija je saznao da je tužilaštvu prije 3 mjeseca dostavljen nalaz nezavisne, privatne istrage ubistva Duška Jovanovića. Kaže da očekuje da tužilaštvo provjeri navode da je Jovanovića ubio Đuzepe Đordano, koji u zatvoru u Italiji izdržava kaznu zbog ubistva jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata u Baru krajem devedesetih.

“Nijesam znao, juče sam kao i ostatak javnosti upoznat sa tom činjenicom. Sasvim sam siguran da će tužilaštvo ukoliko bude bilo potrebe kontaktirati ministra unutrašnjih poslova", kazao je Danilović za TV Vijesti.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović kaže da ubistvo Duška Jovanovića nije samo ubistvo novinara već i javne riječi i slobodne misli, te da to što je ovaj slučaj završen pravosnažnom sudskom presudom za saizvršioca nipošto ne znači da nove tvrdenje ne treba provjeriti.

“Štaviše od nadležnih državnih organa očekujem da što hitnije preuzme sve izviđajne radnje kako bi se navodi tvrdnje i indicije koje smo saznali iz medija utvrdile, preispitale i provjerile i da bi se na osnovu tih izviđajnih radnji utvrdilo da li postupak treba ponovo otvarati ili ne“, kazala je Vukasnović.

Novinar Monitora Veseljko Koprivica kaže da ukoliko su navodi koje je juče iznio poslanik DF-a Koča Pavlović tačni, to je vijest decenije. Ipak, ima rezerve

“Meni se sada nameće jedno logično pitanje - zašto Italijani to ranije nijesu otkrili pošto je taj čovjek koji se zove Đordano inače u zatvoru kao ubica.. ?"

Povodom novih detalja o ubistvu Duška Jovanovića reagovala je njegova sestra i potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević.

"Kako ne bi bilo prostora za razna laička tumačenja onoga što je na konferenciji za štampu iznio poslanik Koča Pavlović, očekujem od Tužilaštva da do kraja provjeri i ispita sve navode na profesionalan i stručan način. U ovom slučaju, niko ne oslobađa, saizvršioca ubistva koji je pravosnažno osuđen.Takođe, u potpunosti razumijem saopštenje DPS-a, njima je najmanje stalo da se dođe do istine o tome ko je ubio i po čijem nalogu, ko je finansirao, a ko pružao logistiku. Gospodo DPS-ovci, jedan vaš ideolog je priznao da je šef kriminalne organizacije, a drugi - šef SDB-a, vicepremijer, ministar pravde, Duško Marković je priznao, gostujući u emisiji, ,,znao sam da je Dušku Jovanoviću život bio ugrožen", navodi se u saopštenju Pavićević.

DPS je juče Pavlovićeve tvrdnje nazvao najmalicioznijom izmišljotinom portparola DF-a, koji citat “ pretenciozno pokušava da domaću javnost bombarduje svojim tobožnjim saznanjem o ubici Duška Jovanovića.“

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović saopštio je juče da je prije tri mjeseca Tužilastvu dostavljen nalaz nezavisne istrage, koji pokazuje da su ubistvo Jovanovića 2004. godine izvršila tri člana italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita.

Pavlović je, nakon prve sjednice novog skupštinskog Odbora za praćenje istraga napada na novinare, objavio i kako je, po tom nalazu, Jovanovića ubio Đuzepe Đordano, koji u zatvoru u Italiji izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, koje se desilo 1998. godine u Baru.

Po riječima Pavlovića, nalaz nezavisne istrage identifikuje i naručioce i finansijere ubistva Jovanovića.

Bonus video: