Popularnim operskim arijama okončana barska manifestacija

Pripreme za jubilarni - XXX Ljetopis su već u toku, kazao je Nikezić
83 pregleda 0 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 23.08.2016. 09:04h

Koncertom “Un amore cosi grande” na platou Dvorca kralja Nikole preksinoć je zvanično spuštena zavjesa na međunarodni multimedijalni festival kulture XXIX Barski ljetopis. Čuveni srpski tenor i operski prvak Slavko Nikolić sa mecosopranom Milicom Popović pjevao je potpuri popularnih operskih arija, napolitanskih kancona, ruske romanse, francuske, grčke, španske i ciganske pjesme…. Mnogobrojni posjetioci čuli su pored ostalih i temu iz “Grka Zorbe”, “Kaljinku”, “Partiro”, “Katjušu”, a predviđeni dio koncerta okončala je čuvena “Fulikuli fulikola”. Nikolić i Popović nastupili su u pratnji Miodraga Čolakovića na klaviru i multiinstrumentaliste Petra Golubovića koji je svirao harmoniku, gitaru, balalajku i manodlinu, a vrsni muzičari, nagrađeni aplauzima, izveli su više nego zasluženi bis.

Nakon nastupa muzičara, pred mikrofon je izašla djevojčica Radmila Škuletić i podsjetila publiku da je za 37 festivalskih dana Ljetopis priredio ukupno 56 selektiranih i 20 dodatnih raznorodnih programa, koji su izvođeni u Dvorcu, na ljetnjoj pozornici i u sali Doma kulture, te na sceni u Starom gradu. Centralni događaj ovogodišnjeg festivala, bez dileme bila je pozorišna produkcija “Sveti i prokleti” po tekstu i u režiji Obrada Nenezića.

“Iako zvuči kao fraza, moram istaći da smo ove godine imali ljepši i kvalitetniji program nego lani. U potpunosti smo odgovorili zadatku, da tematski i programski obilježimo velike jubileje - hiljadu godina državotvornosti i deceniju obnove državnosti, kao i milenijum od pogubljenja dukljanskog kneza Vladimira. Ističem i da su svi programi bili veoma dobro posjećeni, čak i iznad toga, što je najbolji odgovor da ono što radimo ima smisla i daje nam snagu”, kazao je za “Vijesti” Ćazim Nikezić, direktor JP Kulturni centar Bar koje je potpisalo produkciju i organizaciju Ljetopisa.

“Sveti i prokleti” odmah nakon tri izvođenja na barskom festivalu nastavljaju svoj pozorišni život: Nikezić nije želio da otkriva detalje predstojećih već dogovorenih gostovanja širom regiona, međutim, zato nije krio zadovoljstvo što je plan u ovom slučaju ispunjen sto posto.

“Za predstavu vlada veliko interesovanje, kao direktor sam ponosan na produkciju, dobili smo klasičnu šekspirovsku priču, upravo ono što smo i željeli. Lično sam insistirao da ovakvu univerzalnu ljubav, priču o Vladimiru i Kosari, zaštitimo od zaborava, i to smo uradili na najboji mogući način”, kazao je Nikezić.

Bonus video: