Na Duška Jovanovića pucale plaćene ubice puljske mafije?

Đordano u italijanskom zatvoru izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, 1998. godine u Baru. Pavlović je kazao da su i druga dvojica egzekutora u zatvorima u Italiji
237 pregleda 89 komentar(a)
Duško Jovanović ubistvo, Foto: Savo Prelević
Duško Jovanović ubistvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.08.2016. 05:50h

Istragu o ubistvu glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića vodila je detektivska agencija iz inostranstva.

To je “Vijestima” kazao Jovanovićev zet, privatni detektiv Vladan Pavićević.

"Taj koji je vodio istragu potpisao je nalaz i stavio vjerodostojan pečat. Oni kao ozbiljni i odgovorni ljudi će se pojaviti pred nadležnim tužilaštvom kada se za to budu stekli uslovi”, kazao je Pavićević.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović saopštio je juče da je prije tri mjeseca Tužilaštvu dostavljen nalaz nezavisne istrage, koji pokazuje da su ubistvo Jovanovića izvršila tri člana italijanske mafijaške organizacije “Sacra corona unita” iz italijanske regije Pulja.

“Nalaz koji potpuno pobija ukorijenjeni narativ o tzv. 'domaćoj ekipi', koja je navodno obavila likvidaciju Duška Jovanovića. Pomenuti nalaz jasno i poimenično identifikuje trojicu profesionalnih ubica iz italijanske mafijaške organizacije 'Sacra corona unita' koja je bila partner Milu Đukanoviću u poslu šverca cigareta prema Italiji, kao izvršioce ubistva Jovanovića”, kazao je Pavlović.

Dodao je da je obarač povukao Đuzepe Đordano, ali i da u nalazu dostavljenom tužilaštvu pišu imena nalogodavaca.

On je to saopštio na konferenciji za novinare, održanoj nakon formiranja privremenog Odbora za nadzor nad istragama ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća.

Đordano u italijanskom zatvoru izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa Santa Vantađata, 1998. godine u Baru. Pavlović je kazao da su i druga dvojica egzekutora u zatvorima u Italiji.

Kazao je da to omogućava tužilaštvu da u vrlo kratkom roku uporede njihove DNK profile sa uzorcima koji su izolovani na pušci kojom je ubijen Jovanović.

Tvrdi da su u nalazu koji je vidio, "precizno i poimenično" navedeni naručilac ubistva, finansijer i osoba koja je po nalogu naručioca i parama dobijenim od finansijera, unajmila ubice, obezbijedila logistiku i dogovorila Jovanovićevu likvidaciju.

Pavlović je predložio novoformiranom Odboru da odmah donese Odluku o kontrolnom saslušanju vrhovnog i specijalnog državnog tužioca - Ivice Stankovića i Milivoja Katnića.

Poslanik DF-a kazao je da su par dana nakon ubistva istražitelji namjerno iskonstruisali i "ubijedili crnogorsku javnost" da je tu egzekuciju sprovela “jedna grupa domaćih ubica”.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Anđelić: Mandić nema veze sa ubistvom, ali i ovo će zataškati

Branilac Damira Mandića, advokat Branko Anđelić, kazao je "Vijestima" da sumnja da će se veoma brzo zataškati informacije koje je saopštio poslanik DF-a.

"I danas, kada je više nego jasno da Mandić nema ama baš nikakve veze sa ubistvom Duška Jovanovića, žalosno, ali ne vjerujem ni da će ovaj dokaz natjerati pravosudne organe da utvrde istinu o izvršiocima i naruciočima ubistva”, kazao je Anđelić.

Istakao je da vjeruje da se iza informacije o mogućem izvršiocu krije još mnogo informacija “koje politički funkcioner namjerno ne želi sad da otkriva”.

"Odbrana osnovano sumnja da će se ubrzo ovakva informacija zataškati i da tužilački organi neće izviđajem prikupiti dovoljno dokaza da bi pokrenuli postupak protiv nekog drugog. Utvrđivanjem istine, poslije dvanaest godina, odgovorilo bi se na mnoga pitanja koja odbrana postavlja sve vrijeme. Lično nisam optimista u pogledu utvrđivanja istine o krivici Damira Mandića, jer kada su za to imali sve činjenice koje su ga u potpunosti abolirale krivice, sudske instance su nam stavile do znanja koliko je istina periferan segment ovog sudskog postupka", kazao je Anđelić.

Vrhovno tužilaštvo ćuti o Pavlovićevim navodima

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva na čijem čelu je Ivica Stanković juče nijesu odgovorili da li su im dostavljene informacije o ubistvu Duška Jovanovića, za koje je poslanik DF-a Koča Pavlović kazao da su tužilaštvu predate krajem maja.

Iz Stankovićevog kabineta nije odgovoreno ni na pitanje šta su preduzeli ako su im informacije dostavljene.

Bonus video: