Festival Jazz Bay Herceg-Novi od 24 do 25 avgusta

“Interpretacija koja otvara mogućnost saradnje u trenutku stvaranja muzike – to je ono što odlikuje džez. Želimo da kroz lične primjere muzičara svjetske klase mladima pokažemo kako se to radi, jer se riječima ne da iskazati”
165 pregleda 0 komentar(a)
Festival Jazz Bay, Foto: Slavica Kosić
Festival Jazz Bay, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.08.2016. 13:49h

Festival “Jazz Bay Herceg-Novi “ biće svečano otvoren u srijedu 24 avgusta koncertom "Balkan Youth Jazz orchestra” iz SAD, kojim diriguje Bredford Lili. Nakon njih nastupiće “Claus Raible international quartet” i vokalna solistkinja Jelena Jovović.

“Festival koji je ranije nosio naziv Jazz summer Montenegro festival, ove godine promijenio je ime, ali je koncept ostao isti, biće to manifestacija edukativnog i revijalnog karaktera”, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica Muzičke škole Herceg-Novi Nada Karadžić. Ona je istakla da “grad koji je kandidat za Evropsku prijestonicu kulture zaslužuje kvalitetan festival džez muzike koji će nastaviti da se razvija “.

Akcenat na edukaciji mladih muzičara je ono što ovaj projekat ističe u odnosu na druge džez festivale u zemlji, kazao je Dragomir Karlo Đorđević, koji vodi džez odjeljenje hercegnovske Muzičke škole.

“Interpretacija koja otvara mogućnost saradnje u trenutku stvaranja muzike – to je ono što odlikuje džez. Želimo da kroz lične primjere muzičara svjetske klase mladima pokažemo kako se to radi, jer se riječima ne da iskazati”, objasnio je Đorđević.

“U etimologiji džez muzike naišla sam na podatak da izraz džez znači brbljanje, ćakulanje. Oni će upravo to i raditi sledećih noći – razgovaraće sa nama, i to instrumentima i dati nam za pravo da budemo uključeni u taj inspirativan dijalog”, kazala je sekretarka za kulturu Opštine Herceg-Novi Tamara Lepetić.

U Muzičkoj školi od petka traju radionice za polaznike iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Švajcarske koje vode eminentni džez muzičari, jermensko-austrijski vokal Anuš Apojan i saksofonista Bredford Lili iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Mislim da je veoma važno da znanje koje imamo prenosimo dalje, na isti način kako smo ga i mi dobijali. Nove generacije kroz moderne tehnologije imaju pristup muzici kakav mi nismo imali. Ipak, učiti džez muziku više je od teorije ili samo preslušavanja snimaka na internetu. To je i razmjena ideja, kulturnih identiteta. Džez se mora učiti kroz neposredan kontakt, druženje, razgovor, putovanja, iskrenu i otvorenu interakciju među ljudima. To su najvažniji razlozi zbog kojih sam srećan što sam došao ovdje”, kazao je Lili.

I Anuš Apojan, je zadovoljna što je u prilici da u Herceg Novom njeno znanje prenese mladim muzičarima.

Jedan od plaznika radionica Anton Gerzina džez klavirista i učenik trećeg razreda srednje muzičke škole iz Beograda ističe kako je u prijatnom ljetnjem i “morskom” ambijentu lijepo naučiti i informisati se o nečem novom.

Drugog dana festivala publika će na Trgu Mića Pavlovića moći da vidi “Oleg Kireyev kvartet” i “Anush Apoyan kvartet”.Festival će 26. avgusta na Kanli Kuli zatvoriti Balkanski bend Vasila Hadžimanova.

Pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi.

Bonus video: