Korupcija

Svi se slažu i da je potpuno suzbijanje korupcije u državnom aparatu nemoguće izvesti, tako da je cilj stvaranje sistema u kojem se pojedinačni slučajevi korupcije barem mogu otkriti i nesumnjivo dokazati
0 komentar(a)
Korupcija, Foto: Shutterstock
Korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2016. 11:16h

Borba protiv korupcije u CG počela je donošenjem Zakona o javnim nabavkama ali CG društvu, nepodijeljeno je mišljenje u stručnoj javnosti, tek predstoji obračun sa praksom prelivanja državnog novca u privatne džepove i zloupotrebe službenog položaja.

Svi se slažu i da je potpuno suzbijanje korupcije u državnom aparatu nemoguće izvesti, tako da je cilj stvaranje sistema u kojem se pojedinačni slučajevi korupcije barem mogu otkriti i nesumnjivo dokazati.

Iz Vladine Agencije za antikorupciju kaže da još nisu radili na istraživanju o prisustvu korupcije u državnom aparatu zato što nije bilo novca da sve to finansira, ali da se nadaju da će, “ako ubijede međunarodne organizacije”, uskoro sprovesti projekat analize rasprostranjenosti korupcije u cijelom društvu.

Oni ocjenjuju da “u tranziciji svugdje može imati korupcije, a ne samo u državnom aparatu” i navode da je “najrasprostranjenija kod ljekara”.

Kao raširenu i opasnu navode tzv. malu korupciju kod nižih činovnika lokalne samo uprave, policije i carine na terenu, koji “uzimaju male svote novca, a čine veliku štetu državi”.

Bonus video: