ODLUKA APELACIONOG SUDA

Obustavljen postupak protiv Lidije Vukčević

Miličković je tužio Vukčevićevu što je 2014. odbacila njihovu prijavu protiv Prve banke i italijanske kompanije A2A u vezi sa dokapitalizacijom EPCG i transakcijama na tržištu kapitala uz visoku brokersku proviziju, te izdavanjem navodne lažne potvrde o uplati 109 miliona eura manjinskim akcionarima tokom 2009.
237 pregleda 2 komentar(a)
Lidija Vukčević, Foto: Savo Prelević
Lidija Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2016. 06:16h

Apelacioni sud potvrdio je početkom avgusta odluku Višeg suda kojom je obustavljen krivični postupak protiv specijalne tužiteljke Lidije Vukčević po privatnoj optužnici predsjednika Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. 

Miličković je tužio Vukčevićevu što je 2014. odbacila njihovu prijavu protiv Prve banke i italijanske kompanije A2A u vezi sa  dokapitalizacijom EPCG i transakcijama na tržištu kapitala uz visoku brokersku proviziju, te izdavanjem navodne lažne potvrde o uplati 109 miliona eura manjinskim akcionarima tokom 2009. 

Miličković je tvrdio da je Vukčevićeva time “doprinijela da se pljačkaši u visini 504.936,94 eura zaštite od krivičnog gonjenja”.

Apelacioni sud je utvrdio da je Viši sud pravilno postupio kada je odbio Miličkovićevu optužnicu, jer u postupcima Vukčevićeve nema elemenata protivpravnosti, odnosno nesavjesnosti postupanja, potrebnih  da bi se izvršila krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi. 

Sud konstatuje da je Vukčevićeva pravilno postupila kad je utvrdila da je o istoj stvari već jednom pravosnažno odlučeno, nakon što je sudija za istragu saslušao Miličkovića, izvršio uvid u izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti i dokumentaciju o kupovini akcija EPCG. 

“Okrivljena je postupajući po krivičnoj prijavi (Miličkovića) postupala u potpunosti u skladu sa zakonskim normama po kojima je bila dužna da postupa... Okrivljena je utvrdila da je o istoj stvari koja je predmet krivične prijave od 27.03.2014. već pravosnažno odlučeno u predmetu Kts/10 kao i u postupku pred Višim sudom u Podgorici Kvs br. 26/3, te na osnovu utvrđenih činjenica našla da nema elemenata krivičnog djela navedenog u krivičnoj prijavi, niti elemenata bilo kojeg drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, stoji u rješenju vijeća sudije Milića Međedovića.

Sud konstatuje da je Vukčevićeva potom obavijestila Miličkovića u skladu sa zakonom da može preuzeti gonjenje kao oštećeni.

Preporučujemo za Vas