Još ne znaju koliko je kamera snimalo Kotor i čije su

Za četiri mjeseca istrage nezakonitog snimanja Kotora, tužitelji nijesu uspjeli da dođu do "glavnog kotorskog kamermana"
302 pregleda 15 komentar(a)
Kotor kamere, Foto: Savo Prelević
Kotor kamere, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2016. 05:46h

Forenzičari iz Danilovgrada još nijesu dostavili kotorskim tužiocima rezultate vještačenja DVR uređaja za skadištenje memorije, oduzetih u istrazi nezakonitog snimanja Kotora.

To je “Vijestima” saopšteno iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Objašnjeno je da Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru blagovremeno informiše Stankovića o postupanjima u tom slučaju.

"Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru još nije dobilo rezultate vještačenja iz Forenzičkog centra u Danilovgradu”, piše u odgovorima iz VDT-a.

Tim vještačenjima trebalo je da se utvrdi koliko je kamera i sa kojih sve lokacija bilo povezano sa DVR uređajima oduzetim pretresima stanova navodnih članova jednog od tri kotorska kriminalna klana.

Tužilaštvo još nije utvrdilo ni ko je sve imao uvid u snimljeni materijal.

Istraga o nezakonitom snimanju Kotora počela je nakon što su “Vijesti” 23. aprila objavile da je dobar dio tog primorskog grada pokriven kamerama, ali da država nema ništa sa tim nezakonitim poslom.

“Vijestima” je tada nezvanično rečeno da su kamere postavili članovi kriminalnih grupa koje na taj način kontrolišu ko ulazi, izlazi iz grada i kreće se Kotorom.

Kamere su bile postavljene sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu... Snimao se i kružni tok u blizini

Starog grada - jedna kamera sa objekta stare pekare “gledala”je tu petlju i ulicu koja vodi ka Škaljarima, dok je druga bila okrenuta u suprotnom smjeru...

U prvim danima istrage tužilaštvo je evidentiralo 21 kameru, uglavnom one čija je lokacija objavljena u “Vijestima”.

Utvrdili su ko je postavio video-nadzor na 11 mjesta.

Po nalogu tužilaštva policija je krajem aprila, u prisustvu vještaka za digitalne dokaze, uklonila 11 kamera postavljenih na javnim površinama u Kotoru.

Tužilac je tada izdao naredbu za vještačenje uklonjenih kamera.

Iz te institucije nijesu zvanično saopštili ko je nezakonito snimao Kotorane, objašnjavajući da u ovoj fazi postupka ne mogu odgovoriti na pitanja o tome.

Tužioci, prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” ni nakon gotovo četiri mjeseca nijesu otkrili ko je glavni kotorski kamerman, koji je, dok traje istraga, na nekim lokacijama ponovo postavio video-nadzor.

Kamere su i dalje na zaobizlaznom putu preko Trojice, zatim na raskrsnici magistralnog i Puta I bokeljske brigade, a jedna je okačena i na drvetu na skretanju za naselje Kavač.

Istragom nije utvrđeno ni ko je fizički postavljao kamere na javnim površinama, ali su zbog uklanjanja video-nadzora hapšeni Kotorani Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov...

Na saslušanju su tvrdili da su savjetima pomagali mještanima da postave kamere kako bi se zaštitili od lopova, a da su u skidanje kamera krenuli zbog straha da ih neko može povezati sa nezakonitim snimanjem.

Uz jemstvo od 220.000 eura pušteni su da se u daljem postupku brane sa slobode. Tužilaštvo tvrdi da su “osumnjičeni dostavili dokaz o porijeklu novca koji su položili kao jemstvo”.

Kotorski tužilac odlučuje hoće li advokata pitati o kamerama

Kotorski tužilac koji ispituje ko je i zbog čega mjesecima nezakonito snimao Kotorane, donijeće odluku o tome da li će advokat Dejan Vukšić biti saslušan u istrazi nezakonitog snimanja Kotora. To je “Vijestima” objašnjeno iz kabineta vrhovnog državnog tužioca.

Vukšić je u reagovanju objavljenom 27. jula u “Vijestima” saopštio da zna čija je kamera na mjestu skretanja za Kavač.

Tada je kazao i da ta kamera “služi (kao i sve sigurnosne kamere) za bezbjednost apartmana 'Kavač', a u pitanju su dvije stambene zgrade”.

“Vijesti” su vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića pitale da li je, nakon takve izjave advokata Vukšića, naložio ODT Kotor da uzme izjavu od advokata, kako bi im eventualno pomogao u istrazi nezakonitog snimanja Kotora.

"U predmetu, u javnosti poznatom kao slučaj kotorskih kamera, Tužilaštvo preduzima sve neophodne mjere i radnje kako bi se čitav događaj u potpunosti rasvijetlio. Stavove branilaca osumnjičenih, kao i dokaze tužilaštva, u svim slučajevima cijeni sud”, odgovoreno je iz Stankovićevog kabineta.

Pojasnili su da "u konkretnom slučaju neophodne mjere i radnje preduzima postupajući tužilac”.

Bonus video: