Obrigado Rio

Olimpijska zastava predata je u ruke predstavnicima Tokija, grada domaćina narednih Igara, 2020. godine
17 komentar(a)
Zatvaranje, Foto: Reuters
Zatvaranje, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2016. 01:40h

Ceremonijom zatvaranja na „Marakani“, spuštena je zavjesa na 31. Olimpijske igre modernog doba, prve koje su održane na južnoameričkom kontinentu.

Defileom sportista, čije sjajno raspoloženje nisu mogle da poremeti kiša, a ni jak, na momente olujni vjetar, praćen brazilskom tradicionalnom muzikom, a koji je, tradicionalno, dozvoljavao da se predstavnici svih zemalja izmiješaju i tako simbolično pokažu značaj olimpizma, počelo je zagrijavanje za brazilsku žurku.

Domaćini su na momente, uz atraktivne i jedinstvene koreografije, predstavljali kulturno i prirodno bogatstvo svoje zemlje, sve to pomiješano sa „zaraznim“ muzičkim ritmom.

Na kraju je, takođe po tradiciji, olimpijska zastava predata u ruke predstavnicima Tokija, grada domaćina narednih Igara, 2020. godine.

"Organizovali smo najznačajniji događaj na svijetu, na ovom magičnom mjestu. Svi Brazilci i Brazilke su olimpijski heroji. Ponosan sam na njih, na moj grad i moju zemlju", rekao je Karlos Nuzman, predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara Rio 2016.

"Imate mnogo razloga da budete ponosni. Bili ste pravi primjer ujedinjenja različitosti. Došli smo kao gosti, odlazimo kao vaši prijatelji", kazao je Tomas Bah, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, prije nego što je zvanično proglasio Olimpijske igre završenim.

I označio početak brazilskog mini-karnevala za spektakularan kraj...

U vremenima kakva su današnja, olimpijski duh, ipak, ujedini svijet – na „Marakani“ su u istom ritmu plesali ljudi svih nacija, rasa, različite boje kože i vjeroispovijesti, političkih i geopolitičkih uvjerenja, ne razmišljajući o tim razlikama, nijednog jedinog trenutka...

I to se događa, nažalost, samo jednom u četiri godine. Valjda će tako biti i u Tokiju, valjda, ipak, neće sve otići dođavola...

I zato - obrigado Rio, Tokyo e yokoso .

Hvala Rio, dobrodošli u Tokio.

Amerikanci ubjedljivi, Hrvatska najbolja na eks-Ju sceni

Američki sportisti osvojili su ubjedljivo najveći broj medalja na Igrama u Riju, ukupno 121 – 46 zlatnih, 37 srebrnih i 38 bronzanih.

Iza SAD je Velika Britanija sa 67 medalja (27, 23, 17). Britanci su drugi na listi, jer imaju jedno zlato više od Kineza, koji su ukupno osvojili 70 medalja (26, 18, 26).

Rusija je četvrta sa 56 odličja (19, 18, 19).

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najuspješnija je Hrvatska sa 10 medalja, od čega čak pet zlatnih, te tri srebrne i dvije bronzane. Hrvati su u ukupnom poretku na 17. mjestu.

Srpski sportisti imaju osam medalja, duplo više nego u Londonu (2, 4, 2), a slovenački četiri (1, 2, 1).

Jednu, prvu medalju, i to zlatnu za Kosovo je osvojila džudistkinja Maljinda Keljmendi.

Bonus video: