Superheroj Bolt i nedostižni Felps

Ko je na borilištima dominirao, a ko razočarao - izbor "Vijesti" izgleda ovako:
81 pregleda 5 komentar(a)
Bolt, Foto: Reuters
Bolt, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2016. 09:36h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Kasno sinoć spustila se zavjesa na prve Olimpijske igre održane na južnoameričkom kontinentu. Brazil je, uz mnogo problema, finansijskih, organizacionih i bezbjednosnih, ipak, uspješno obavio zadatak.

A ko je na borilištima dominirao, a ko razočarao - izbor "Vijesti" izgleda ovako:

Superheroj

Usein Bolt je, bez dileme, najveći sportista današnjice. Od ostalih velikih zvijezda izdvaja ga to što mu se cijeli svijet divi, vole ga svi, niko ne dovodi u sumnju njegove rezultate, koji su - neponovljivi.

Bolt je i u Riju osvojio tri zlatne medalje u sprinterskim disciplinama, postao prvi čovjek koji je tri puta zaredom na Olimpijskim igrama bio najbrži na 100 i 200 metara, te u štafeti 4x100, sa drugovima sa Jamajke.

Po broju najsjajnih odličja izjednačio se sa Pavom Nurmijem i Karlom Luisom. Ali, on nije samo munja, on je šoumen i superstar, ali, istovremeno, čovjek iz naroda, obožavan u Pekingu, Londonu, Riju... gdje god se pojavi.

Kad on izgovori „ja sam najveći”, to ne zvuči prepotentno ili kao poniženje suparnika na stazi. Zvuči prirodno i - istinito.

"Teško je objasniti taj fenomen. On nije samo veliki sportista. On je legenda", rekao je njegov zemljak Asafa Pauel.

"Riječima je teško opisati šta je on uradio za atletiku", kazao je Amerikanac Tajson Gej.

Bolt je juče napunio 30 godina, najavio da sigurno neće trčati u Tokiju za četiri godine.

Ali, nikad se ne zna...

Heroj

Samo u eri „fenomena Bolt”, to što je Majkl Felps uradio u Riju i tokom cijele karijere nije neprikosnoveno sportsko dostignuće. Američki plivač je osvojio šest medalja, pet najsjajnijih i jednu srebrnu, i stigao do cifre od 28 olimpijskih odličja, od čega 23 zlatna!

Nakon Londona nedvosmisleno je objavio da je kraj, ali se u aprilu 2014. godine predomislio zbog Rija. Između oproštaja i definitivnog povratka imao je prilično uzbudljiv privatni život, koji mu je umalo ugrozio plan da u velikom stilu kaže definitivno zbogom. Uhvaćen je vožnji pod dejstvom alkohola, Američka plivačka federacija suspendovala ga je pola godine i nije mu dopustila da ide na Svjetsko prvenstvo u Kazanj 2015. Ništa ga, međutim, nije moglo zaustaviti, ni poljuljati - Felps je samo učvrstio status najtrofejnijeg olimpijca svih vremena, što će ostati još dugo.

Dok se ne pojavi neki novi „metak iz Baltimora”.

Razočaranje

Novak Đoković, godinama neprikosnoveni svjetski reket broj jedan, u Rio je došao sa neskrivenim ambicijama da osvoji zlato, a završio takmičenje već drugog dana Olimpijskih igara. U prvom kolu teniskog turnira poražen je od čovjeka koji mu je prije četiri godine uzeo bronzu, u meču za treće mjesto.

Huan Martin del Potro nije, međutim, isti igrač kao tada, skrhan brojnim povredama i operacijama samo pokušava da se vrati u tenisku elitu, a o velikim pobjedama i velikim trofejima čak i ne razmišlja.

Bio je, u svakom slučaju, to jedan od najemotivnijih događaja na cijelim Igrama. Nakon meča asovi su plakali, jedan od tuge, drugi od sreće, a prethodno su u emotivnom, prijateljskom zagrljaju na mreži, pokazali da su, prije svega - veliki sportisti.

U ženskom dijelu teniskog turnira, Serena Vilijams je izgubila u singlu, već u trećem kolu od Ukrajinke Svitoline, i dublu sa sestrom Venus, nakon tri uzastopna olimpijska zlata, od Čehinja Šafaržove i Stricove.

Šokantno loše rezultate imala je američka plivačica Misi Frenklin, četvorostruka olimpijska šampionka iz Londona. Nije uspjela ni da se plasira u finale na 200 metara slobodno i 200 metara leđno, a u toj disciplini je svjetska rekorderka. Zbog slabe forme nije plivala u finalu štafete 4x200 metara slobodno, ali je dobila zlato, zbog nastupa u kvalifikacijama.

Iznenađenja

Bilo ih je mnogo, kao i na svim Igrama, najviše u kraljici sportova.

Drugog dana atletskih nadmetanja, Etiopljanka Almaz Ajana oborila je svjetski rekord na 10 hiljada metara, koji je od 1993. godine držala Kineskinja Vang Đungsja. Ajana je najbolje vrijeme svih vremena popravila za čak 14 sekundi. Na duplo kraćoj dionici, u kojoj je svjetska šampionka, Etiopljanka je bila treća.

Dva dana kasnije pao je još jedan veliki rezultat. Prije nego što je Bolt osvojio zlato na 100 metara, Južnoafrikanac Vejd van Nikerk je srušio 17 godina star rekord legendarnog Majkla Džonsona na 400 metara - i to za 15 stotinki, primakavši se opasno granici od 43 sekunde (43,02). Van Nikerk nije došao iz drugog plana do zlata, on je aktuelni svjetski prvak, ali da će oboriti Džonsonov rekord - malo ko je očekivao.

Iznenađenje, pravu senzaciju priredili su hrvatska atletičarka Sara Kolak, koja je slavila u bacanju koplja, i japanski sprinteri osvajanjem srebra u štafeti 4x100.

Šokantan je bio ishod i ženskog teniskog turnira, koji je osvojila Portorikanka Monika Puig - 33. igračica WTA liste, čiji je najbolji rezultat na najvećim turnirima bio četvrto kolo Vimbldona i to 2013. godine.

Varalica

U Riju nije bilo doping afera, valjde su sve zaključene prije Igara i suspenzijom velikog broja ruskih sportista.

Najveći skandal na Igrama priredio je američki plivač Rajan Lohti, koji je lagao da su on i njegove kolege opljačkani pod prijetnjom oružjem. Istraga brazilske policije pokazala je, međutim, sa su Lohti i kompanija izmislili priču o pljački, da bi sakrili sopstveno vandalsko ponašanje, na jednoj benzinskoj pumpi u dijelu grada u kome je smješteno olimpijsko selo. Oni su nasilno razbili vrata od toaleta, svađali se sa noćnim čuvarom, koji je imao pištolj, ali ga nije vadio iz pojasa, niti uperio u plivače.

Lohti i drugovi platili su razbijena vrata, a onda izašli sa pričom o strahu koji su preživjeli.

Istina je izašla na vidjelo, a Lohti, osvajač 12 olimpijskih medalja u karijeri, ostao posramljen za cijeli život.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: