Pet prirodnih načina da obuzdate napad panike

Mnogi od nas znaju da napad panike može biti neugodno i stravično iskustvo, a to posebno važi za one koji pate od učestalih paničnih napada
121 pregleda 0 komentar(a)
Panik
Panik
Ažurirano: 21.08.2016. 11:29h

Istraživanja su pokazala kako 90% ljudi barem jednom u životu iskusi napad panike.

Napad panike karakteriše neugodan osjećaj straha, bespomoćnosti i nesigurnosti, a popraćen je tjelesnim simptomima poput ubrzanog lupanja srca, nedostatkom vazduha, vrtoglavice i trncima…

Mnogi od nas znaju da napad panike može biti neugodno i stravično iskustvo, a to posebno važi za one koji pate od učestalih paničnih napada.

U trenutku napada osoba je preplašena i ne vidi izlaz iz tog stanja, no postoji nekoliko načina kojima se znatno može ublažiti i smiriti uznemireni autonomni nervni sistem.

Prije svega morate znati da uprkos zastašujućem osjećaju, napad panike neće vam neće ništa strašno donijeti niti vam naštetiti.

To je samo prolazni osjećaj.

1. Disanje iz stomaka

Napade panike izaziva neobjašnjiv strah i nedostatak vazduha te osoba u tom trenutku počinje da udiše iz grudnog koša uz kratke izdahe, što pogoršava napad.

Ključno je u tom trenutku disati „iz stomaka“ tj. dijafragme. Stavite ruke na donji dio rebara i osjetite kako se podižu i spuštaju. Koncentrišite se na disanje, a u tome će vam pomoći brojanje. Izdah neka bude duži od udaha.

2. Odvratite misli

U trenutku napada teško je ne misliti na to što vam se događa i zamišljate najgore scenarije, ali dokazano je da je tada najvažnije odvratiti misli od napada i razmišljati o nečemu što nema veze s njim. Zamišljajte neki, za vas prijatan događaj. Tako ćete smiriti uznemireni sistem koji vas je doveo do paničnog napada.

3. Sjedite!

Tokom napada osjećamo uznemirenost i strah što mnoge ljude tjera da se još više uspaniče te u tom trenutku počnu brzo da hodaju. Velika greška! Naime, ubrzanim hodanjem ubrzavate rad autonomnog nervnog sistema, te vam stanje biva još gore. U trenutku napada najbolje je sjesti što će postepeno umiriti vaš nervni sistem.

4. Izbjegavajte okidače

Važno je znati da se stimulansi poput kofeina ili nikotina smatraju jednim od okidača za panični napad, zato je preporučeno izbjegavati ih koliko god je to moguće. Kad iskusite panični napad ne palite cigaretu i ne konzumirajte napitke koje sadrže kofein.

5. Koristite prirodne anksiolitike

Da bi ublažili uznemirenosti nervnog sistema preporučljivo je konzumirati prirodne anksiolitike poput čaja kamilice ili matičnjaka koji djeluju blago i smirujuće.

Bonus video: